hu | ro | en
keresés
 
fooldal kialitasok esemenyek allando keptar borvizmuzeum tudomanyos konytar muzeumpedagogia
Magunkról
Információk
Kapcsolat
Székelyföld története
 

Új székhelyre költözött a Haáz Rezső Múzeum

Új székhelyre költözött a Haáz Rezső Múzeum
(Haberstumpf-villa, Bethlenfalvi út 2–6. szám) 

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum életében igen fontos mérföldkőnek számít a több mint két évtizede húzódó székhely nélküli állapot megszűnése azáltal, hogy egy reprezentatív és korszerű infrastruktúrával rendelkező ingatlanba költözhetett.

Intézményünk új székhelye, a Bethlenfalvi út 2–6. szám alatt található Haberstumpf-villa 1900-ban épült, s a Haberstumpf család nyári lakként használta. Stílusa eltér a többi korabeli udvarhelyi épülettől, a német eklekticizmus ízlésvilágát tükrözi. Tervezője, építtetője és lakója Haberstumpf Károly nevéhez több székelyudvarhelyi és környékbeli épület fűződik. A család két fia az első világháborúban a lengyelországi fronton estek el, ott is vannak eltemetve. Az 1948-ban államosított épületben kapott helyet a megyei tüdőszanatórium, mögötte (a tömbházak helyén) park, fák, sétányok valamint gazdasági épületek voltak. A szanatórium betegei – hálájuk jeléül – az utcafrontra 1955-ben egy székelykaput állítottak, amelyet ma is őrzünk a szejkefürdői kapumúzeumban áttelepítve. 1969-től a város szülészeti osztálya működött itt 1982 augusztusáig. A nyolcvanas években az épületet iskolává alakították, s egészen a kilencvenes évek végéig használták. Haberstumpf Károly feleségének utódai közötti hosszas pereskedés miatt, a rendeltetés nélkül maradt épület állapota nagyon leromlott, hajléktalanok is lakták.

Tovább>>

SZÉKELYTÁMADT VÁR TÖRTÉNETE KÉPEKBEN

 A Kulturális Örökség Napja alkalmából a Székelytámadt Vár udvarán kiállításmegnyitóra került sor. Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a Haáz Rezső Múzeum, az Eötvös József Szakközépiskola, a Székelyföldi Legendárium és Kováts Fényképészet szerencsés együttműködése nyomán egy szabadtéri (panós) kiállítást tárunk az érdeklődők elé.

Részletek »»

Van három perced a Székelytámadt várra?

Van három perced a Székelytámadt várra?

Részletek »»
    onkormanyzat logo A múzeum fenntartója Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesterei Hivatala | Információk | Kapcsolat | Munkaközösség