keresés
 
fooldal kialitasok esemenyek allando keptar borvizmuzeum tudomanyos konytar muzeumpedagogia
Magunkról
Információk
Kapcsolat
Sajtószoba
 

Kezdőlap

A SZABADSÁGHARC EREKLYÉI

2015. március 15 – április 13. 

Magasztos eszmékre, hősi tettekre, történelmi személyiségekre emlékeztetnek az 1848–49. évi forradalom és szabadságharc emlékhelyei. Az 1848. évi októberi Székely Nemzeti Gyűlésre az agyagfalvi emlékmű utal, Pálffy Jánosnak, az 1848–49-es udvarhelyszéki események legismertebb politikusának emlékét szülőfalujában, Tarcsafalván emléktábla őrzi, Udvarhelyen, a Kossuth Lajos utcában elhelyezett emléktábla Petőfi ittjártáról ad hírt, Gál Sándor Lövétén való átvonulását a Lövétei Közbirtokosság falán elhelyezett emléktábla hirdeti, Gábor Áronnak többek közt a szentegyházi Gábor Áron Líceum udvarán elhelyezett bronz mellszobor állít emléket, és folytathatnánk.

Az 1848–1849. évi udvarhelyszéki eseményeket korabeli folyóiratok hasábjain megjelent cikkek, továbbá rendkívül gazdag levéltári iratanyag által ismerhetjük meg. Ezeken alapul, a történelmi kútfőket teszi elérhetővé az érdeklődő közönség számára Zepeczaner Jenő Udvarhelyszék az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején című kötete, valamint az említett szerző és Pál-Antal Sándor által közreadott Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Udvarhelyszéken című okmánytár. Mindkét kötet a Haáz Rezső Múzeumhoz kötődő Múzeumi füzetek sorozatban jelent meg 1999-ben, illetve 2005-ben.

Tovább >>

 

 

Közvélemény kutatás a Haáz Rezső Múzeum tevékenységéről

Kérjük, ossza meg velünk az intézménnyel kapcsolatban kialakított véleményét. Szánjon pár percet a kérdőív kitöltésére, hiszen ezáltal hozzájárulhat a Haáz Rezső Múzeum programjainak minőségi javításához.

Részletek »»

Székely gőzös

 A 19. század egyik legjelentősebb technikai találmánya a gőzmozdony. Udvarhely megye és Székelyudvarhely bekapcsolásával a Kárpát-medencei vasúthálózatba először gróf Széchenyi István 1848-as terve foglalkozott.

Részletek »»
    onkormanyzat logo A múzeum fenntartója Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesterei Hivatala | Információk | Kapcsolat | Munkaközösség