keresés
 
fooldal kialitasok esemenyek allando keptar borvizmuzeum tudomanyos konytar muzeumpedagogia
Magunkról
Információk
Kapcsolat
Sajtószoba
 

Kezdőlap

TEMPLOMOK A FÖLD ALATT

Állandó régészeti kiállítás Udvarhelyszék középkori templomásatásairól

 

Középkori templomaink tudományos igényű kutatása régiónkban a 20. század végéig politikai okoknál fogva elhanyagolt, mondhatni mellőzött volt, mindössze Keresztúrszéken került sor egyházi épületek régészeti jellegű feltárására (Szentábrahám, Székelykeresztúr), mindemellett a templomjavítások során felszínre kerülő föld alatti jelenségekről néhány esetben vázlatos rajzok vagy feljegyzések is készültek (Bögöz, Felsőboldogfalva). A 90-es évektől felgyorsult a templomok felújításának üteme, melyeket csak alkalomszerűen kísért kisebb-nagyobb lélegzetű régészeti kutatómunka (Székelydálya, Felsősófalva, Farcád).

A szakemberhiány pótlása, a helyi kezdeményezések és a folyamatos templomfelújítások eredményeképpen az elmúlt években széleskörű régészeti kutatómunkára nyílt lehetőség Udvarhelyszék mintegy kéttucatnyi középkori vagy kora újkori templomában, jelentős eredményekkel gazdagítva azok építéstörténetének és vallási, egyházi életének megismerését. A szisztematikus feltárások révén napjainkra a középkori régészet e speciális szakiránya, az egyházrégészet az udvarhelyszéki archeológia „húzóágazata“ lett.

A TEMPLOMOK A FÖLD ALATT című kiállítás célja ezen tudományos eredmények bemutatása a nagyközönség számára. A korszerű muzeológia eszközök használata révén a látogató betekintést nyer a régész mindennapi munkájába, megismerve annak munkamódszereit, szakmai fogásait.

Tovább >>

 

 

Közvélemény kutatás a Haáz Rezső Múzeum tevékenységéről

Kérjük, ossza meg velünk az intézménnyel kapcsolatban kialakított véleményét. Szánjon pár percet a kérdőív kitöltésére, hiszen ezáltal hozzájárulhat a Haáz Rezső Múzeum programjainak minőségi javításához.

Részletek »»

SZÉKELYTÁMADT VÁR TÖRTÉNETE KÉPEKBEN

 A Kulturális Örökség Napja alkalmából a Székelytámadt Vár udvarán kiállításmegnyitóra került sor. Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a Haáz Rezső Múzeum, az Eötvös József Szakközépiskola, a Székelyföldi Legendárium és Kováts Fényképészet szerencsés együttműködése nyomán egy szabadtéri (panós) kiállítást tárunk az érdeklődők elé.

Részletek »»
    onkormanyzat logo A múzeum fenntartója Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesterei Hivatala | Információk | Kapcsolat | Munkaközösség