hu | ro | en
keresés
 
fooldal kialitasok esemenyek allando keptar borvizmuzeum tudomanyos konytar muzeumpedagogia
Magunkról
Információk
Kapcsolat
Székelyföld története
 

Új székhelyre költözött a Haáz Rezsõ Múzeum

Új székhelyre költözött a Haáz Rezsõ Múzeum
(Haberstumpf-villa, Bethlenfalvi út 2–6. szám) 

A székelyudvarhelyi Haáz Rezsõ Múzeum életében igen fontos mérföldkõnek számít a több mint két évtizede húzódó székhely nélküli állapot megszûnése azáltal, hogy egy reprezentatív és korszerû infrastruktúrával rendelkezõ ingatlanba költözhetett.

Intézményünk új székhelye, a Bethlenfalvi út 2–6. szám alatt található Haberstumpf-villa 1900-ban épült, s a Haberstumpf család nyári lakként használta. Stílusa eltér a többi korabeli udvarhelyi épülettõl, a német eklekticizmus ízlésvilágát tükrözi. Tervezõje, építtetõje és lakója Haberstumpf Károly nevéhez több székelyudvarhelyi és környékbeli épület fûzõdik. A család két fia az elsõ világháborúban a lengyelországi fronton estek el, ott is vannak eltemetve. Az 1948-ban államosított épületben kapott helyet a megyei tüdõszanatórium, mögötte (a tömbházak helyén) park, fák, sétányok valamint gazdasági épületek voltak. A szanatórium betegei – hálájuk jeléül – az utcafrontra 1955-ben egy székelykaput állítottak, amelyet ma is õrzünk a szejkefürdõi kapumúzeumban áttelepítve. 1969-tõl a város szülészeti osztálya mûködött itt 1982 augusztusáig. A nyolcvanas években az épületet iskolává alakították, s egészen a kilencvenes évek végéig használták. Haberstumpf Károly feleségének utódai közötti hosszas pereskedés miatt, a rendeltetés nélkül maradt épület állapota nagyon leromlott, hajléktalanok is lakták.

Egyre inkább motiválva a múzeum kilátástalan ingatlangondjai, valamint jövõbe mutató szakmai céljai által, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 2012 nyarán (célirányosan) megvásárolta a Haberstumpf-villát. Az elõkészítési és tervezési idõszakot a múzeumi székhellyé alakítás kivitelezése követte. Örömmel nyugtázzuk, hogy az épület korszerûsítése megtörtént, és megnyithattuk a nagyközönség elõtt.

Tovább >>

EMÛK 2013–2016 - Az Erdélyi Mûvészeti Központ gyûjteménye

EMÛK 2013–2016
Az Erdélyi Mûvészeti Központ gyûjteménye

Haberstumpf-villa
2016. május 27 – augusztus 15

Részletek »»

Van három perced a Székelytámadt várra?

Van három perced a Székelytámadt várra?

Részletek »»
    onkormanyzat logo A múzeum fenntartója Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesterei Hivatala Információk | Kapcsolat | Munkaközösség