keresés
 
fooldal kialitasok esemenyek allando keptar borvizmuzeum tudomanyos konytar muzeumpedagogia
Magunkról
Információk
Kapcsolat
Sajtószoba
 

Kezdőlap

SZÓRA BÍRT CSONTJAINK

A Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása

2014. augusztus 19. – október 31. 

Te is lehetsz Dr. Csont!

Látogass el a Ház Rezső Múzeumba 2014. augusztus 19. és október 31. között, a Magyar Természettudományi Múzeum Szóra bírt csontjaink című vándorkiállítására! Légy részese az embertani kutatásoknak, derítsd ki a valaha volt embertársaink nemét, életkorát, állapítsd meg betegségeit.

A kiállítás első részében megmutatjuk, mit és hogyan vizsgálnak az embertan művelői, az antropológusok, ugyanakkor bemutatjuk, milyen betegségekről vallanak elődeink ásatásokon feltárt csontjai.

A tárlat történelemmel kapcsolatos része ismerteti a Székelyföldön feltárt Árpád- és középkori temetők embertani leletein végzett legújabb történeti és embertani vizsgálatok eredményeit. Megmutatjuk a székelypetőfalvi, zabolai, kányádi, székelykeresztúri, székelyudvarhelyi, szentábrahámi, csíkszenttamási, csíksomlyói és a szárhegyi templom körüli temetőkbe temetett emberek jellegzetes koponyáit, illetve a csontmaradványokon is nyomot hagyó betegségeket.

Az arcrekonstrukciók segítségével megelevenedik a történeti korokban élt emberek arca, a köznépé csakúgy, mint az előkelőké. Szembe nézhetünk Janus Pannoniusszal és Szent László magyar királlyal, Dobó István egri várkapitánnyal.

Bővebben >>

A PÉNZ BESZÉL...

A magyar pénzverés története

A Haáz Rezső Múzeum éremgyűjteményét NAGYKEDEI FEKETE SÁMUEL (1804 – 1870) numizmatikus alapozta meg 1868-ban, amikor ugyanis egy igen értékes gyűjteményt adományozott a helyi református kollégiumnak.

Részletek »»

TEMPLOMOK A FÖLD ALATT

Állandó régészeti kiállítás Udvarhelyszék középkori templomásatásairól

Részletek »»
    onkormanyzat logo A múzeum fenntartója Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesterei Hivatala | Információk | Kapcsolat | Munkaközösség