15 ani esențiali în fotodocumentare

7 septembrie – 8 octombrie 2017.

Nu poți cunoaște niciodată pe deplin o regiune. Poate nici chiar atunci, dacă ne trezim cu dimineţile împreună şi până la asfinţit, privim, străbatem câmpurile, potecile, străzile întortocheate din satele mici, precum au făcut fotografi. Nu pot fi toate înregistrate, fotografiate, dar scopul lor nu a fost acela. În momentul clicului au surprins viziuni bine alese. Se pot vedea imagini caractersitice şi unice, obişnuite şi speciale. Scăldarea cailor şi momentele de relaxare, fermieri fericiţi şi oameni obosiţi, copii harnici, case scăldate în lumina soarelui, mansarde în umbră, sărbători şi zile lucrătoare, zâmbete și tristețe. Colecţia sortată de Balázs Ödön este o reprezentare vizuală a peisajelor din întreg judeţul, care surprind eternitatea şi schimbarea. Momentele aparente de câteva minute, vor cântări ani, şi ori de câte ori răsfoim acest album, devin mai familiare situaţiile şi feţele. Noul mileniu deja a zburat, hoinărim în ultimul deceniu și jumătate. Fotografi au prins timpul în capcană, cu bun simţ, deoarece înregistrările lor, în cadrul unor expoziţii au provocat admiraţie nu doar în rândul amenilor care locuiesc aici, dar, de asemenea, au adus multe premii la concursuri profesionale. Există un secret pentru asta? Poate că nu. Răbdare și înțelegere, ochiul bun format.

Fotografi mergînd pe jos au realizat imaginile lor surprinzând peisaje din aşezări ale judeţului Harghita, chiar şi dincolo de hotarele judeţului , care au fost prezentate mai apoi în expoziții vizitatorilor. Aceşti fotografi sunt familiarizaţi cu drumurile cu praf şi noroi, cu devotamentul bisericilor, mirosul grădinilor cu flori, tăcerea micilor văi, îşi amintesc cu plăcere de momentele de singurătate şi de conversaţiile vesele. Cu ce unitate de măsură poate fi măsurată această experienţă, abilitatea de a vedea şi de a face văzut.

Mulţumim fotografilor neobosiţi, care au făcut cunoscute în lume aceste regiuni, frumuseţea naturală, schimbarea continuă a stilului de viaţă, traiul oamenilor prin munca grea.

P. BUZOGÁNY ÁRPÁD