A NAGY HÁBORÚ EZERNYI ARCA

A NAGY HÁBORÚ EZERNYI ARCA

– Udvarhelyszék a nagy háborúban –

 

            100 éve egy pisztolylövés hatására kitört nagy háború megváltoztatta a történelem folyamatát és addig soha nem tapasztalt pusztításokat okozott. A nagy háború átalakította a mindennapi életet, a technikai fejlődését, a gazdasági, társadalmi kapcsolatokat, a hadistratégiát, a nő–férfi kapcsolatrendszert és nem utolsó sorban a halálhoz való viszonyulást.

            A 100 éves évforduló minden európai nemzetet, kisebb nagyobb közösséget megemlékezések szervezésére ösztönöz. Az évforduló, a történészi szakma, a családi történetek arra sarkallták dr. Gidó Csaba és Kápolnási Zsolt történészeket, hogy a Székelyudvarhelyi Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Haáz Rezső Múzeum, a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár segítségével egy színes rendezvényt szervezzenek július 27–28-án. A Márton Áron téren kiállított 10 táblakép a háború folyamatát követi végig, a boldog békeidőtől a háború 1918-as befejezéséig. A bemutatott gazdag fényképanyagot a Kováts Fényképészet, a Haáz Rezső Múzeum és magánszemélyek bocsátották a szervezők rendelkezésére. A rendezvény másik kiemelkedő pillanata a Városi Könyvtárban nyílt tárgyi kiállítás, mely magánszemélyek és a székelyudvarhelyi múzeum első világháborús tárgyait sorakoztatja fel. A kiállítások támogatói: Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Hargita Megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány.

            A két kiállítás szervezésekor több kérdés merült fel a szervezőkben, ugyanakkor több olyan információhoz jutottak, amelyek átalakították a világháborúról eddig létező képet. A szervezők számára – és remélhetőleg azok számára is, akik a kiállításokat megtekintik – láthatóvá vált, hogy a háborúnak ezernyi arca volt.

Az udvarhelyszéki katonák a háború négy és fél éve alatt megjárták a különböző katonai alakulatok keretében az orosz, olasz, román, balkáni frontokat, de volt olyan személy is, aki a nyugati frontra is elkerült német katonai alakulatok keretében. A legtöbben a legendás 82-es gyalogezredben szolgáltak, de jelentős számban megfordultak a 22-es marosvásárhelyi, a 24-es brassói honvéd ezredekben, illetve más alakulatoknál is.

             A kiállítások emléket állítanak a fronton harcoló katonáknak, a hátországban dolgozó és szeretteikért aggódó nőknek. A rendezvény ugyanakkor felhívást is fogalmaz meg a mai kor emberének, hogy felmenőik apró tárgyait, amelyek megélték a 100 éves évfordulót, őrizzék meg, vagy megőrzés céljából adják át a Haáz Rezső Múzeumnak.

dr. Gidó Csaba

690szekelyudvarhelyi-muzeum-313 691szekelyudvarhelyi-muzeum-313 692szekelyudvarhelyi-muzeum-313