Actualități
PULS XIII – tabăra de creație Odorheiu Secuiesc
Obiectivul prezentului proiect cultural a fost înfiinţarea unui atelier de creaţie care poate fi o bază stabilă instituțională în Odorheiu Secuiesc, pentru promovarea valorilor artistice contemporane. Inițiativa noastră rezultă din necesitatea exprimării vizuale. În Odorheiu Secuiesc și prin împrejurimi lucrează mulți artiști tineri, care din cauza neajunsurilor materiale sunt nevoiți să neglijeze actul creativ. Prin suportul reciproc, nu numai pe plan profesional ci și pe plan emoțional, am dorit să se consolideze o percepție vizuală contemporană care reprezintă atât individul cât și efectele fizice, spirituale și emoționale ale mediului înconjurător. Cu ocazia acestui eveniment am dorit să asigurăm o oportunitate și o continuitate actului de creație, atât artiștilor tineri cât și unor artiști deja consacrați cu mai multă experiență în domeniu.
Acest proiect cultural are la bază deja o duzină ani vechime, ceea ce oferă organizatorilor experiență, dar conferă și seriozitate. Continuitatea proiectului este esențial, pentru că doar astfel putem pune bazele unei entități artistice creative, care formează și comunitatea locală. Tabăra de creație a fost organizat cu participarea de doi artiști din Corea de Sud, câte doi din Austria și Ungaria. Trei artiști au fost invitați din alte orașe din Transilvania, și încă doi locali (din Odorheiu Secuiesc) au completat lista participanților creatori. Istoricul de artă provenind din Târgu Secuiesc, fiind angajat al Muzeului Incze László. Artiştii au lucrat timp de 10 zile împreună, comunitatea profesională a constituit o forţă creatoare, care a ajutat implementarea unui mod unic de conştientizare a valorilor oraşului Odorheiu Secuiesc. Astfel oraşul a fost principala sursă de inspiraţie pentru artişti.
Curtea casei Spanyár – unde au lucrat artiştii – a constituit o tabără de creaţie deschisă, în care oricine a putut comunica cu artiştii. În timpul taberei au fost susţinute prelegeri, conversaţii despre problemele artei plastice contemporane.
Tabăra de creaţie reprezintă un catalizator pentru artişti locali, dar nu numai. Suntem convinși că acest program stimulează consolidarea educaţiei artistice locale şi este benefică pentru a ajuta chiar și pe elevi liceului de artă să dezvolte abilităţi creative şi nu în ultimul rând, prin intermediul artiştilor invitaţi va extinde orizontul de percepţie a artiştilor locali. Totodată primim informaţii şi despre situaţia artei plastice contemporane din afara țării.
Artiştii care participă la tabăra de creaţie:
1. Fülöp József – Artist plastic (Miercurea Ciuc)
2. Candy Kwon – Fotograf (Jeonju, Corea de Sud)
3. Kiss Noémi – Artist plastic (Oberwaltersdorf, Austria)
4. Kiss László – Pictor (Oberwaltersdorf, Austria)
5. Lőrinczi Inez – Fotograf (Oradea)
6. Pokorny Attila – Sculptor (Budapesta, Ungaria)
7. Siklódi Fruzsina – Artist plastic (Sovata)
8. Simon Béla – Artist plastic (Odorheiu Secuiesc)
9. Soltis Miklós – Artist plastic (Budapesta, Ungaria)
10. Torkos Márk Erik – Artist vizual (Oradea)
11. Poung Young Kwak – Artist vizual (Jeonju, Corea de Sud)
12. Berze Imre – Sculptor, (Odorheiu Secuiesc)
13. Lénárt Tamás – Istoric de artă, (Târgu Secuiesc)
Tabăra de creaţie s-a încheiat cu o expoziție la sediul Galeriei de Artă, care reflectă momentele cele mai importante. Cel puțin câte o lucrare al fiecărui artist va intra în proprietatea Muzeului, astfel aceste obiecte de artă vor îmbogăţi colecţia Muzeului şi în mod indirect al oraşului. Vernisajul a fost deschis de către istoricul de artă Lénárt Tamás. Expoziția poate fi vizitat în intervalul 18 iulie – 30 septembrie 2024. Textul vernisajului redactat de către istoricul de artă va fi publicat în revista muzeului LUSTRA 2024\2.
Tabăra de creație a fost organizat de Muzeul Haáz Rezső și Fundația Haáz Rezső, partener profesional a Centrul Cultural și Arte Lăzarea, sponsori: Primăria Odorheiu Secuiesc, Consiliul Județean Harghita, Fundația Communitas, Fondul Național Cultural Maghiar (NKA), SC. Exa Trande SRL., SC. Unique desig SRL., SC Amigo&Intercost SRL., GALFFIS’S.
Miklós Zoltán
responsabil program