Ai trei minute pentru Cetatea Székelytámadt?

Ai trei minute pentru Cetatea Székelytámadt?

 

Cetatea Székelytámadt de odinioară, începând din secolul XV. ocupă un loc central în istoria orașului Odorheiu Secuiesc, ca o clădire patrimonială a centrului istoric, care are o semnificație aparte nu numai pentru localnici, dar și în contextul istoriei întregii comunități secuiești. Din conacul de odinioară și din clădirea mănăstirii dominicane sau din edificiul cu patru bastioane în prezent au mai rămas doar zidurile cetății și ruinele bastioanelor, dar zidurile dărâmate emană atmosfera unei istorii mărețe. Cetatea însuși prin numele său (Székely Támadt – Secuiul Atacă) este o memorie vie a dârzeniei, un simbol al dorinței de libertate și al spiritului invincibil al secuilor. Dea-rândul secolelor a fost martorul a mai multor răscoale, a fost ținta unor dispute pro și contra, a fost mistuit de flăcări și a înflăcărat pe mulți.

Cetatea „Székely Támadt”, obiectiv notat cu numărul  HR-II-m-A-12918A în lista monumentelor istorice din județul Harghita a fost inclus în anul 2010 în Programul Național de Restaurare a monumentelor istorice coordonat de Ministerul Culturii și Patrimoniului.

 În luna decembrie a anului 2013 municipiul Odorheiu Secuiesc a înaintat spre finanțare o cerere de proiect pentru „Consolidarea și conservarea zidurilor cetății „Székely Támadt” la Ambasada Statelor Unite ale Americii din București în cadrul programului Fondul Ambasadorilor SUA pentru Patrimoniul Cultural.

La începutul anului 2014 prin intermediul Ministerul Culturii au fost lansat apelurile de proiecte pentru Fondurile SEE și Fondul Norvegian destinate ocrotirii, păstrării și revitalizării patrimoniului natural și cultural. Municipalitatea în data de 3 aprilie 2014 a depus proiectul intitulat „Dezvoltarea comunității local prin restaurarea și punerea în valoare a ruinelor cetății „Székely Támadt” din Odorheiu Secuiesc.

În prezent municipiul Odorheiu Secuiesc pregătește un nou proiect în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară nr.5, prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.  Scopul proiectului este consolidarea, restaurarea ruinelor cetății „Székely Támadt” și revitalizarea zonei prin organizarea de evenimente și manifestări care să creeze o atmosferă plină de viață în incinta zidurilor.

Prin colaborarea cu Muzeul Haáz Rezső este realizat planul de marketing, care asigură pentru următorii 5 ani ca în incinta zidurilor renovate  să fie organizate evenimente de calitate, programe și manifestări care țintesc și mobilizează întreaga comunitate locală și nu numai.

Cetatea „Székely Támadt” nu este numai grămada unor pietre vechi. Chiar dacă bastioanele sunt reconstruite, ruinele vechi nu vor prinde viață. Pentru ca cetatea să devină o prezență vie în inima localnicilor, pe lângă programele și manifestările culturale, este nevoie de oameni. Cetatea are nevoie de solidarizarea localnicilor.

În acest context îi rugăm și îi invităm pe odorheieni să sprijine cauza noastră comună prin completarea unui chestionar și prin trimiterea observațiilor, părerilor și a propunerilor constructive.

Chestionarul poate fi completat la adresa https://hrmuzeum.typeform.com/to/CdTnCg, iar mesajele pot fi trimise la adresa cetateaodorhei@varoshaza.ro.

Oferă-i trei minute Cetății, și completează chestionarul!