AZ ÉN VÁRAM

AZ ÉN VÁRAM


A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum pályázatot hirdetett diákok számára AZ ÉN VÁRAM címmel. A kiírásra beérkezett munkák száma messzemenően meghaladta elvárásainkat. Összesen 773 pályamunkát juttattak el intézményünkbe, amelyek digitalizálás után egy közös nagy kiállításon kerültek bemutatásra. Székelyudvarhelyről a következő tanintézmények diákjai küldtek be munkát: Tompa László Általános Iskola, Móra Ferenc Általános Iskola, Palló Imre Művészeti Szakközépiskola, Orbán Balázs Általános Iskola, Tamási Áron Gimnázium, Backamadarasi Kiss Gergely Református Kollégium, Benedek Elek Pedagógiai Líceum és Bethlen Gábor Általános Iskola. Csíkszeredából a Nagy István Művészeti Középiskola diákjai, valamint a Gyermekek Háza által foglalkoztatott kis alkotók neveztek be. Továbbá pályamunkák érkeztek a következő településekről: Béta, Máréfalva, Felsőboldogfalva, Szováta, Bögöz, Parajd, Alsósofalva, Székelyvarság, Gyergyóalfalu és Tatabánya.
A pályamunkák kiértékelésére, a nyertesek kihirdetésére és a közös nagy kiállításra 2013. december 21-én, 11 órától került sor a Székelytámadt vár falai között található Eötvös József Szakközépiskola tornatermében.z Rezső MAZ É
A pá

 

DÍJAZOTTAK:
 
Előkészítő osztály

Tóth Jácinta – Székelyvarság
Fülöp Csaba – Székelydálya
 
I. osztály

Benzcédi Boglárka – Orbán Balázs Általános Iskola
Bartha Bálint – Móra Ferencz Általános Iskola
 
II. osztály
Szabó Hunor – Orbán Balázs Általános Iskola
Györfi Tamás – Móra Ferencz Általános Iskola (Múzeumi különdíj)
 
III. osztály
Kozma Krisztina – Palló Imre Művészeti Szakközépiskola
Szabó Dániel – Tamási Áron Gimnázium
 
IV. osztály
Tófalvi Krisztián – Palló Imre Művészeti Szakközépiskola
Kádár Kriszta – Bögöz
 
V. osztály

Molnár Dávid – Benedek Elek Elméleti Líceum
Balázs Kriszta – Tompa László Általános Iskola
 
VI. osztály
Vetési Eszter – Palló Imre Művészeti Szakközépiskola
Forró Ádám –
 
VII. osztály
Erdős Tamás – Tompa László Általános Iskola (Közönségdíj)
Sztojka Anita – Palló Imre Művészeti Szakközépiskola
Jakab  Anna – Orbán Balázs Általános Iskola (Székelyföldi Legendárium különdíj)
 
VIII. osztály
Csender Hanna – Palló Imre Művészeti Szakközépiskola
Demeter Annamária – Palló Imre Művészeti Szakközépiskola
Mezei Máté-Márton – Palló Imre Művészeti Szakközépiskola (Innovációs különdíj)
 
Szervező:
Haáz Rezső Múzeum
A múzeum fenntartója: Székelyudvarhely megyei Jogú Város Önkormányzata
Támogatók: Góbé márkanév, Székelyföldi Legendárium, Átalvető, Székelygyümölcs, Artera Alapítvány, Civilek az Örökségért Mozgalom, Városi Könyvtár
Médiapartnerek: D3TV, Star Rádió, Prima Rádió, Más Rádió, Udvarhelyi Híradó, Székelyhon.ro, uh.ro, Udvarhely Hargita Népe, Vox Rádió

cim
cim
EZ TETSZIK
– sorsolás –


A Haáz Rezső Múzeum Képtárában október elején meghirdetett EZ TETSZIK című program december 11-én ért véget. Veres Péter muzeológus által szervezett program célja az volt, hogy tetszésindexet mérjen a Képtárban megtekinthető képzőművészeti alkotásokról.
Összesen 232 szavazócédulát dobtak be az erre a célra kihelyezett urnába, amelyekre három képzőművészeti alkotás címét és ezek alkotójának nevét kellet felírni. A december 12-én megtartott sorsolás következtében az alábbi három személy örülhet a nyereménynek:
SZENTE ANITA – Kalló László festőművész Ősz című akvarelljét nyerte meg.
KOVÁCS ATTILA és MAGYARI ARNOLD – a múzeum kiadványaiból összeállított ajándékcsomagokat nyertek.

Folyamatban van a cédulákon feltüntetett szavazatok összesítése, amely következtében összeállítható a látogatók körében mérhető tetszésindex.

 

 


A TÁGULÓ GUTENBERG-GALAXIS
2013. március 28 – november 30.
– beszámoló –

 
A táguló Gutenberg-galaxis című öt termes kiállítás a Haáz Rezső Múzeum 2013-as kiállítási programjának legnagyobb szabású rendezvénye, mely több más, könyvvel vagy annak művészetével kapcsolatos kísérő kiállítással egészült ki.
A részletes tartalmi beszámoló itt olvasható.


XIV. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencia
- tartalmi beszámoló -


A Haáz Rezső Múzeum ez év októberében 14. alkalommal újra megszervezte a restaurátorok továbbképző konferenciáját, melynek látogatói és előadói hazai és határon túli intézmények restaurátorai, kutatói, művészettörténészei, muzeológusai voltak
A részletes tartalmi beszámoló itt olvasható.A homoródszentmártoni templomvár régészeti geodéziai felmérése
     
    Homoródszentmárton temploma a Nagy-Homoród mente legjelentősebb középkori gótikus temploma volt, melyet a 16-17. századi török betörések hatására megerődítettek, az egyszerű cinteremfalból és kaputoronyból álló kerítőfalat lőréses, külső védőtornyokkal ellátott erődítéssé alakítva át.
    Az előzetes régészeti kutatások során részben feltárásra kerültek a keleti, déli és délnyugati, több szintes védőtornyok, valamint alápincézett, lakó- és raktárépületként használt épületmaradványok kerültek napvilágra a falakon belül.
    Az építéstörténeti dokumentáció részét képezi a felszínen ma látható várfalmaradványok, illetve a föld alól előkerülő régészeti jelenségek geodéziai felmérése, melyet 2013. októberében a Geoservice Kft, hivatalosan bejegyzett gyergyószentmiklósi földmérő cég végzett el.
    A koordináták (x,z,y) alapján történő felmérés először a régészeti lelőhely terepmodelljét készítette el, melyen jól látható, hogy a templomépítés helyszínéül a falu szélén található enyhe kiemelkedésű magaslatot választották.
    Az adatfelvétel minden látható részletet rögzített a falak szerkezetében (falelválások, falcsorbázatok, építési szintek stb.), a védelmi rendszer (lőrések, állványzati gerendafészkek, védőtornyok helyei) részleteinek megjelenítését téve lehetővé.
    A felmérés, az építéstörténeti elvi rekonstrukció a műemlék restaurálásának szakmai bázisa és egy majdani teljes vagy részleges helyreállítás a templomvárat kiemelkedő jelentőségű történelmi, illetve turisztikai látványossággá teheti a Homoród mentén és Udvarhelyszéken, rávilágítva arra a tényre, hogy Székelyderzs erődtemploma nem volt egyedülálló a környéken, növelve a helyi emberek kulturális és értékőrző öntudatát. A kutatás, felmérés, hasznosítás a település meglehetősen szegényes turisztikai potenciálját hatékonyan növelheti, megóvva egy kiemelkedő jelentőségű műemléket a további pusztulástól.
    A homoródszentmártoni templomvár régészeti geodéziai felmérésének terepi költségeit a Communitas Alapítvány Művelődési Szaktestülete és az RMDSZ támogatta.
Sófalvi András