Banii vorbesc
BANII VORBESC…
O istorie a monetăriei maghiare
BANUL… este un instrument de plată, cu o valoare determinată, care se utilizează în comerț pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă, prin care se pot efectua cumpărături și se pot acumula bunuri. Valoarea monezilor și a bancnotelor era garantată de valoarea metalelor – de regulă aur, argint și bronz – folosite la realizarea acestora.
Banul, încă din vremea primelor monede realizate, a jucat un rol central în viața economică. Monedele din metale prețioase și bronz au apărut în forme deosebit de diverse în ultimii trei milenii. Cele care sunt în circulație, posedă o valoare de piață, dar totodată arată și un aspect estetic. Moneda veche poate fi valoroasă, existând foruri speciale pentru vânzarea-cumpărarea sau schimbul acestora.
Colecția de monede a Muzeului Haáz Rezső a fost fondată în 1868 de numismatul SÁMUEL NAGYKEDEI FEKETE (1804 – 1870), atunci când acesta a donat colegiului reformat din localitate o colecție extrem de valoroasă. „Pentru fiii Secuimii nobile, … pentru păstrare, delectare și educare pe tărâmul istoriei”. Colecția numismatică a fost dezvoltată cu vestigiile de la Tibod, Sfântu Gheorghe, Sânmartin, respectiv tezaurul descoperit pe Muntele Firtos.
Sponsor: