BENCZÚR GYULA

emlékkiállítás a Haáz Rezső Múzeumban

Salgótarján, Hódmezővásárhely, Kecskemét és Gyula után Székelyudvarhelyen tekinthetjük meg a Benczúr Gyula emlékkiállítást. A tárlat a nyíregyházi Jósa András Múzeum műtárgyállományára alapoz, amit kiegészít a Magyar Nemzeti Galéria néhány ritkán látott Benczúr-műve. A 19. századi magyar történelmi festészet egyik legnagyobb alakjának emléket állító nyíregyházi gyűjtemény közel három évig tartó vándorlásának erdélyi állomása Székelyudvarhely. A Haáz Rezső Múzeumba érkező tárlat különlegessége, hogy itt Benczúr Gyula olajfestményei, korai korszakából származó grafikái és személyes tárgyai (többek között rajzszékét, festőbotját és palettáját is kiállítjuk) kiegészülnek a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből származó 12 jeles festményével.

Benczúr Gyula Nyíregyházán született 1844-ben, az evangélikus elemi, illetve a premonteri gimnázium elvégzése után a Kassai reáliskola növendéke volt. 1860 és 1861 között a Klimkovits fivérek művészeti magániskolájába járt, 1861–1864 között pedig a müncheni Képzőművészeti Akadémia növendéke. Az akadémia elvégzése után Szinyei Merse Pállal és Salamon Gézával közös műteremben alkot, majd 1869-ig Carl von Piloty osztályának a növendéke. Ekkoriban festette a Hunyadi László búcsúját (1866) és a II. Rákóczi Ferenc elfogatását (1869). Münchenből párizsi tanulmányútra megy, Vajk megkeresztelése című vázlatával megnyerte az állami történeti festménypályázatot. 1874–75 között II. Lajos megbízásából Franciaországba utazott, majd egy itáliai tanulmányútat követően 1876–1883 között a müncheni akadémia tanára volt. Közben az 1878-as Párizsi világkiállításon, Vajk megkeresztelése című képével aranyérmet nyert, majd megkapta érte a Ferenc József-rend lovagkeresztjét. Bacchánsnő (1881) című képével elnyerte a Képzőművészeti Társulat nagydíját. 1883- ban Budapestre költözött, ahol a festészeti mesteriskola igazgatójává nevezték ki. Az előkelő világ arcképfestőjévé vált, portrét festett a királyról, a királynéról, Andrássy Gyuláról, Tisza Kálmánról, Trefort Ágostonról, hercegekről, grófokról, vagyonosabb polgárokról. Számos nemzetközi elismerésben részesült, hetvenedik születésnapja alkalmából az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat örökös tiszteletbeli tagjává választották.

Benczúr Gyula noha nem tartozott a magyar festészetet megújítani vágyó alkotók közé, festészetének kvalitásai a mai napig ámulatba ejtik a szemlélőket. Méltatói kiemelik fejlett kompozíciós készségét, harmonikus színhasználatát, természethű ábrázolásmódját, valamint azt, ahogy az anyagszerűséget megjeleníti.

Benczúr Gyula emlékkiállítása Székelyudvarhelyen a Haberstumpf villában június 30-ig látogatható hétfő kivételével hétköznapokon naponta 9–18 óra között, szombat-vasárnap pedig 10 és 18 óra között. Csoportos tárlatvezetésre a 0266-218375-ös telefonszámon lehet jelentkezni.