Berze Imre köztéri installációja

Kortárs képzőművészeti térinstalláció szolgált alkalmi emlékezőhelyként az aradi vértanúk kivégzésének 168. évfordulóján. Berze Imre képzőművész kollegánk által készített kompozíció elsősorban alapvető tényekre épül, mint a dráma, a vértanuk száma és a halálnemek, a kivégzések módja. A rögtönzött bitófák hangulata, amely erőteljesen meghatározza a látványt, ünnepélységet és tiszteletet parancsoló hozzáállást teremt. A tömegek vertikális és ebből fakadóan transzcendens irányultsága, a hősi halál általi megtisztulást idézik meg, amit a fehér tónus nyomatékosít. A sötét-világos kontraszt az eseményben rejlő feszültséget hivatott megragadni.

Didaktikai részként, a halált okozó módszerek szimbolikus formai megoldások jelennek meg az installáción, mint a golyó és a kötél által hagyott nyomok stilizált jellege, a főbelövés iránya és az akasztás spontán dinamikája. A felületeken nagy hangsúlyt kapnak a nevek, amelyek mögötti példaértékű komolyság és elszántság rejlik. A legstabilabb formaként a háromszöget tartjuk, így az installáció alaprajzolata is ezt tükrözi, melyben a személyek közti közös cél és sors összefonódását jeleníti meg az alkotó. Különálló elemként láthatjuk Batthyány Lajost megjelenítő kompozíciós elemet amely az első felelős magyar miniszterelnök, a korabeli eseményekhez való viszonyát igyekszik megfogalmazni illetve halálának helyszíne is más mint az „aradi 13”.

E minimalista installáció szándéka a sommás, tömör megfogalmazás, az egyszerű konkrétumokra való törekvés, kerüli a túlzott narratívát, koncentrálva a lényegre, teret adva a plasztikai élménynek.