Betlehemes Karácsonyváró a múzeumban

Betlehemes Karácsonyváró a múzeumban

 

A Haáz Rezső Múzeuma a karácsonyt megelőző időszakban kézműves programokkal várja a gyerekcsoportokat. A napokban elkészített fonal- és papírgömbök, a só- liszt gyurmából formázott jászlak, az egyedi hógömbök a családi karácsonyfa ékességét is képezhetik. A múzeumpedagógus által vezetett kézműves foglalkozások a Karácsonyi vásár keretében december 18-án és 24-én is folytatódtak a Városháza téren felállított sátorban.

Az adventi felkészülés az őszinte szimbolikus gesztusokra is alkalmat szolgáltat. Önzetlenül ajándékozni olyan értékeket, amelyek nem anyagi jellegűek, de általuk mosoly csalható sokak arcára. Ennek jegyében, a december 17-i karácsonyváró foglalkozáson résztvevő diákok egy betlehemes játékot is „kaptak ajándékba”. A Csillagfény az éjszakában nevet viselő betlehemes csoport színvonalas előadásával kedveskedett a múzeum múlt évben megtartott évértékelő sajtótájékoztatón. A munkaközösség jelen évben is élt a meghívás lehetőségével, hozzájárulva ezáltal az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

A Benedek Elek Pedagógiai Líceum Csillagfény az éjszakában nevet viselő betlehemes csapata a „Székely Kapuk- Zöld Kapuk” pályázatára alakult meg tavaly novemberben. 12 lelkes diák Ivácsony Zsuzsa tanárnő vezetésével arra vállalkoztak, hogy egy általuk összeállított betlehemes játékkal a karácsonyt megelőző időszakban csaljanak mosolyt az emberek arcára, lopjanak örömet a szívükbe. A tavalyi évhez hasonlóan idén is helyet kap előadásukban az archaikus dallam, a népi hangszerelés, a népviselet, az ízes népi nyelv. A tanítóképzős csapat tagjai között nem csak udvarhelyi és környékbeli diákok vannak (malomfalvi, kobátfalvi, máréfalvi, oroszhegyi), hanem a csíkszentmártoni, gyergyószárhegyi, gyimesközéploki, erdőfülei lelkes fiatok is. A gondosan összeválogatott kellékek beszerzésére nagy gondot fordítottak, hogy valóban egy hiteles, a régió jellegzetességeinek megfelelő betlehemessel lepjék meg az embereket. Különböző helyszíneken mutatják be előadásukat, így megtekinthető különböző iskolákban, napközi otthonokban, a szombatfalvi öregek otthonában, a kórházban, nőszövetségi ülésen, a Városháza téren, de cégek karácsonyi ünnepségén is. A tavalyi évben több szakember és közéleti személy elismerő szavain, a nézők hálás tekintetén, mosolyán felbuzdulva idén is nagy szeretettel áll ki ez a csapat az örömszerzés pódiumára.

A múzeum Karácsonyváró programjába jól illeszkedett a betlehemező csoport előadása, ahol a kisiskolások a betlehemes jászol kézműves tevékenysége mellett nem csak szóbeli magyarázatot kaptak a múzeum munkatársaitól, hanem életre is keltették azt, ajándékként tekinthették meg a gyerekek a műsort.