BOGYÓ ÉS BABÓCA BÁBKIÁLLÍTÁS

BOGYÓ ÉS BABÓCA BÁBKIÁLLÍTÁS
2013. június  29 – augusztus 14.
15 éves korig ingyenesA népszerű mesefigurák ezúttal nem csak rajzokként, hanem Bartos Erika saját készítésű eredeti díszleteikben tekinthetők meg egyedüli székelyföldi helyszínként a Haáz Rezső Múzeumban.

Az írónő által készített Bábkönyv eredeti bábjainak és díszleteinek kiállítási előzményeire Bartos Erika a következőképen emlékszik vissza: „Bogyó és Babóca történeteit lassan tíz éve kezdtem el írni és rajzolni. Már a legelső kötet megjelenésekor megvarrtam a szereplőket kesztyűbáb formájában, és férjemmel rendszeresen elbáboztuk a Bogyó és Babóca meséket országszerte. Számtalan könyvtárba látogattunk el az egyszerű bábműsorral, egy ágytakaróval letakart vasalódeszka mögé bújva meséltük a rövid történeteket. Semmi másról nem szólt ez, mint örömöt okozni a legkisebbeknek. Minden egyes díszlet, kellék készítésére jól emlékszem, kinőtt ruhákat, kiürült papírdobozokat használtam a díszletekhez. A bábkönyv ötlete már ebből az időszakból származik.
A Bogyó és Babóca bábkönyv elkészítése nagyjából másfél évet vett igénybe. Szerettem minden részletét. Első lépésként megírtam a történetet, a forgatókönyvet, és ennek alapján haladtam képről képre.
Van a könyvben közeli kép, távoli tájkép, belső terek: szoba, konyha, stb. Babócából összesen tizenkettőt varrtam: kicsit, nagyot, szomorút, vidámat, utcai ruhában, hálóingben, fürdőruhában– ahogyan az elrendezés megkívánta. A házakat is több méretben készítettem el, a távoli tájképhez kisméretű házak kellettek, a közeli fotókhoz nagyobbak.


„Gyermekkorom legszebb időszakát idézik Bartos Erika bűbájos, tündéri alakjai. Édesanyám rongyos kosarában található maradékokból varrogatott bábjaim térnek vissza megújult köntösben az ártatlanság időtlen világába, megidézve azt az állapotot, amikor a mesék egyszerű igazsága a valóság. Nyolc évtizeddel túl a gyermekkoromon – bár már színről színre látok – kívánom e mesék olvasóinak, hogy a kaleidoszkóp varázstükrén át lássák a világot.” – Foky Ottó, Munkácsy-díjas magyar animációsfilm-rendező


Médiatámogatók: D3TV, Stár Rádió, Udvarhelyi Híradó, Szekelyhon.ro, Udvarhely Hargita Népe, Uh.ro, Prima Rádió, Más Rádió, Vox Rádió, Pluszportal.ro