BŐSÉGSZARU

Az erdélyi nemesség fényűzése

A kiállítás anyaga a fényűzés és a bőség jegyében állt össze, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum gyűjteményeinek leglátványosabb kora újkori és újkori viseleti kiegészítőit és ékszereit kínálja a látogatónak.
A divat rejtelmeibe tett utazás során azon tárgyak történetét mutatjuk be, melyek a 17–19. századi erdélyi nemesség ragyogását tükrözik, tehát nem viselőik kiemelkedő személyiségével foglalkozunk. Más tárgyaktól eltérően, a viseletek és ékszerek külön csoportot képviselnek: természetüknél fogva közelebb engednek viselőik egyéniségéhez és kettős távlatból – emberiből és társadalmiból – nyújtanak betekintést az adott korba. A divat megkülönböztető elem, a társadalmi és kulturális ellentétek tükre, az egyéniség védjegye volt és marad.
A fényűzés általában, a ruházati sajátos módon, a gazdag emberek kiváltsága volt. Akkor is, akárcsak most, a fényűzés a kivitel minőségét, a tárgy egyediségét, a megrendelő személy igényeire való szabottságát jelentette. A használati tárgyak esetén, a társadalmi rang elvárásait a divat határain túl is érvényesítették.
Az erdélyi nemesség semmivel sem volt igénytelenebb, mint az európai. Az arisztokrácia a leglátványosabb anyagokat választotta: brokátot, selymet, csipkét, elefántcsontot, gyöngyházat, aranyat, drágakövet, a legigényesebb megmunkálásban, és nem átallt vagyonokat költeni hiúságára.
Bár több mint 200 tárgyat állítottunk ki, arra bíztatjuk a kedves látogatót, hogy gondosan megnézze mindegyiket: a különbségek a kivitel részleteiben, a nemes anyagok társításában és a színek harmóniájában rejlenek.