BUCATE LITERARE
La masa scriitorilor maghiari
29. mai – 9 august 2019.
În zilele noastre, gastronomia se bucură de o popularitate nemaiîntâlnită. Cărțile culinare apar cu duzina, blogurile gastronomice de asemenea, din emisiunile TV și radio curg programele culinare. În timp ce toate emisiunile ne sufocă cu modalități de nutriție sănătoasă și cu diverse trenduri de slăbire, apar diverse tipuri de tulburări de alimentație și crește în mod alarmant numărul subnutriților și al celor care nu au alimentație corespunzătoare.
Mâncatul este o activitate vitală, iar pentru scriitori o temă permanentă. Corespondența dintre mâncare și literatură, mâncatul și limbă, impresii și amintiri este permanentă. Prăjitura cea mai cunoscută a literaturii universale – Madeleine lui Proust – generează lunga cărare a aducerii-aminte; acest rol în literatura maghiară este îndeplinit de către carnea de vită fiartă și ciolanul cu măduvă.
Descrierea mâncărurilor și a meselor din beletristică ne ajută în cunoașterea particularităților sociale, culturale și gastronomice ale unei epoci pe de o parte, iar pe de altă parte au și un rol poetic determinant în interiorul textului. Nu este indiferent, de exemplu, că un personaj ce, cum, când și cu cine mănâncă. Mâncărurile și stilul de a mânca pot fi martori ai statutului social, ai apartenenței religioase a personajului, pot evidenția semnele personalității sale, dar pot avea și încărcătură erotică. Utilizarea consecventă a unor motive gastronomice poate deveni trăsătură particulară determinantă a stilului unui scriitor, cum este în cazul lui Krúdy Gyula.
Expoziția noastră încearcă să prezinte înlănțuirea posibilă dintre literatură și alimentație prin teme ca sacralitatea, identitatea națională, erotica, moartea, foamea, plăcerea de a mânca, obiceiuri stranii de alimentație și/sau tulburări de alimentație. În fiecare dintre aceste teme ni se dezvăluie bogăția tematică a literaturii culinare maghiare.