Cetăți, castele, reședințe nobiliare

Curți rezidențiale între secolele 13 – 16.
18 ianuarie – 31 martie 2018.

Puterea, bogăția și rangul aristocrației din Evul Mediu s-au manifestat prin pompa curților și prin imobilele rezidențiale în care această fastuozitate se concretiza. În clădirea rezidențială locuia familia restrânsă a nobilului, aici se păstrau comorile familiale, documentele drepturilor posesorale și tot aici se organizau evenimentele importante ale familiei: nunțile nobiliare, botezurile și, de obicei, proprietarul a fost înmormântat într-o biserică sau mănăstire din împrejurimi patronată de el. Pe lângă toate acestea, reședința nobiliară a fost și centrul latifundiului, unde se depozitau veniturile diverselor moșii și unde administratorii de moșii primeau ordinele. Reședința nobiliară a fost în același timp și centrul justițiar la care se puteau adresa iobagii nobilului cu diverse probleme litigioase. Clădirea rezidențială în sine putea fi un palat fără ziduri de apărare, un castel fortificat sau o cetate întreagă fortificată, o redută.

În toate cazurile se pot identifica între ziduri apartamentele proprietarilor și cele ale membrilor familiei acestora, sălile mari pentru manifestări familiale festive și pentru tratative, bucătăriile și magaziile anexate încăperilor anterioare, rareori chiar și capele private. Reședințele nobiliare pe parcursul anilor s-au schimbat, s-au dezvoltat, urmând linia de dezvoltare a societății, a artelor și a obiceiurilor. Expoziția de față încearcă să prezinte momentele cele mai importante ale acestei transformări prin cinci vestigii: Visegrád, Szigliget, Ozora, Simontornya și Eger (Ungaria).

Expoziția a fost organizată de către secțiunea Mátyás Király a Muzeului Național Maghiar din Budapesta. Se compune din două părți: din machetele din lemn confecționate de către Institutul Național al Patrimoniului Maghiar și din reconstrucții digitale D3 făcute de către Pazirik Informatikai S.R.L. Expoziția ilustrează rezultatele ultimilor 20 de ani de cercetare a cetăților și castelelor.