COLL[AGE]

Haáz Rezső Múzeum Képtára

Benedek Levente, képzőművész. Tíz évig volt a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó (TESZT) alkalmazott grafikusa. Legutóbbi kiállítása kilenc éve volt. Tizenöt éve gyűjt plakátot, szórólapot, karkötőt, matricát, fotót, színház- és koncertjegyet. Minden olyan nyomtatott emléket, ami az útjába kerül és amihez köze van. Két éve készít ezekből kollázsokat.
A COLL[AGE] egy személyes emlékfeldolgozás lenyomata. Az összegyűjtés, szétválogatás, újrarendezés, összeillesztés és bekeretezés folyamata, amelyet befejezni nem, csak abbahagyni lehet. Egy kutatás szerint az idegrendszer különféle hálózatai nem kész emlékeket tárolnak, hanem töredékeket és információrészleteket, az emlék csak az előhívás során jön létre. Ebben az értelemben az emlékeink nem is valódiak, mégis újra és újra előhívjuk őket.

Mindenki gyűjt valamit: plakátot, szórólapot, karkötőt, bélyeget, fotót vagy egyéb papír alapú emléket. Benedek Levente arra invitálja a résztvevőket, hogy hozzák el a saját gyűjteményüket és az alkotó gyűjteményét is felhasználva készítsenek egy saját kollázst, amelyet aztán haza is vihetnek. A kollázskészítő workshop közös játék, kollektív emlékfeldolgozás vagy akár csoportterápia is lehet.
Időpont és helyszín: 2019. szeptember 26–27., 10.00–16.00, Haáz Rezső Múzeum Képtára.