CORNUL ABUNDENŢEI

Luxul în lumea nobiliară transilvăneană

Expoziția pe care-l propunem stă sub semnul luxului şi al abundenţei, reunind cele mai spectaculoase piese de vestimentaţie şi podoabă din colecţia premodernă a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.
În călătoria noastră prin tainele modei, am ales să spunem povestea obiectelor care reflectă strălucirea lumii nobiliare din Transilvania secolelor 17–19, şi nu pe cea a marilor personalități care le-au purtat. Spre deosebire de alte obiecte care aparţin culturii vizuale, veşmintele şi podoabele sunt o categorie aparte, care prin natura lor ne apropie mai mult de om ca individ, şi fac mai uşoară conexiunea între privat şi social. Moda este şi a fost un mijloc de diferenţiere, o oglindă a contrastelor sociale şi culturale, dar şi o marcă a identităţii.
Luxul în general, şi cel vestimentar în particular, era apanajul oamenilor bogaţi. Atunci, ca şi acum, luxul însemna calitatea execuţiei, unicitate, personalizarea obiectului în funcţie de nevoile şi dorinţele comanditarului, iar exigenţele statutului social se aplicau şi dincolo de graniţele modei, spre obiectele cu caracter funcţional.
Nobilimea transilvăneană nu era mai puţin pretenţioasă decât cea europeană. Aristocraţii preferau cele mai spectaculoase materiale: brocarturi, mătăsuri, broderii, fildeşul, sideful, aurul, pietrele preţioase, cu cele mai ingenioase lucrături şi erau dispuşi să cheltuiască mici averi pentru a-şi satisface vanitatea.
Cu toate că am expus aproape 200 de obiecte, vă îndemnăm să priviţi cu multă atenţie fiecare piesă: în acest caz detaliile de execuţie, asocierea esenţelor nobile şi armonia cromatică sunt cele care fac diferenţa.