De la revoluție până a martie neagră
DE LA REVOLUȚIE LA MARTIE NEGRU
(Piața Márton Áron)
22 martie 2015 –
Stimate public!
În 1989, atunci când în Europa de Est sistemul s-a prăbușit, la noi părea că este de neclintit până în ultima clipă. Totuși, în decembrie a avut loc ceea ce se credea a fi imposibilul. Măreția amărăciunii a trecut peste frica cu care eram obișnuiți. Ceea ce a început în 16 decembrie la Timișoara, s-a răspândit în câteva zile în toată țara. De la București televiziunea a transmis o cădere spectaculoasă, urmată de evenimente și lupte drastice. În acele zile au avut loc evenimente deosebite și la Odorheiu Secuiesc. Atunci, în decembrie am crezut cu toții, sau cel puțin am sperat cu toții, că se vor schimba lucrurile, și totul va merge spre bine.
Evenimentele care reprezintă obiectul expoziției de față, s-au imprimat foarte adânc în conștiința colectivă a maghiarilor din țară în ultimii douăzeci și cinci de ani. Eu însumi am trăit aceste evenimente la hotarul dintre copilărie și adolescență, adică la vârsta de 13 ani, și atunci am priceput prea puțin din ce se întâmplase, mai mult am simțit, că sunt martor la lucruri deosebite. Acum însă este foarte interesant experiența cum în 25 de ani evenimentele se transformă în istorie. Revocăm astăzi, aici realitatea generației mele și a celor mai în vârstă, ceea ce pentru tinerii de astăzi poate fi doar un fragment de amintiri, sau deja universul manualelor de istorie și a filmelor documentare.
De aceea consider, că merită toată mulțumirea și tot respectul nostru acei oameni, care au visat și au realizat această expoziție organizată de consiliul locale, de Muzeul Haáz Rezső și de Asociația Areopolisz, care nu lasă ca aceste evenimente, ce au avut loc nu atât de mult, să fie date uitării. Este convingerea mea, că expoziția în aer liber a lui dr. Csaba Gidó și Zsolt Kápolnási, spectaculoasă din punct de vedere vizual și esențială în conținut, nu îi va lăsa fără emoții pe cei care o vizitează. Fotografiile lui Attila Balázs, Ferenc Balázs, Attila Csedő tatăl, Károly Szabó și Jenő Zepeczáner din Odorheiu Secuiesc, respectiv Zoltán Ábrahám și György Vajda din Târgu-Mureș evocă vizual aceste evenimente, totodată le transformă în experiențe trăite pentru cei care nu au fost contemporanii lor, nu au luat parte la acestea.
Vă doresc o experiență cât mai bogată și vă mulțumesc pentru atenție.
Károly Novák, istoric