ELEGANCIA, HUNGARIKUM: HEREND

Exkluzív porcelán kiállítás a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájától
2016. október 12 – 2017 március 5.

Az elegancia lehet vele született és lehet szerzett. Eleganciát sugározhat egy hölgy, de eleganciát sugározhatnak tárgyak is. Különösen, ha szépségükkel tudnak lenyűgözni, amikor olyanok, mint egy-egy kincs. Bátran kijelenthető, hogy eleganciát sugároznak a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájából való, s azon a herendi tradíciókat őrző, mind a mai napig kézzel készülő porcelán remekművek. Ez a Herendi Porcelán!

Közel 1.000 km-re innen, Magyarországon, közel Közép-Európa legnagyobb tavához, a Balatonhoz, van egy kisváros, Herend, ahol már 190 éve készülnek a világ legszebb porcelánjai. Ez a név mára szerte a világon egyet jelent a kézművességgel, kiválósággal, tökéletességgel, a tradícióval és innovációval. Hosszú út vezetett idáig…

A 19. században porcelánt birtokolni az arisztokrácia kiváltsága volt. A féltve őrzött, a Selyemúton Európába érkezett porcelánokat a herendi cég akkori vezetője, Fischer Mór, hihetetlen aprólékossággal és művészi érzékkel volt képes reprodukálni. Az 1826-ban Stingl Vince által alapított kis üzem ugyanis az ő vezetése alatt virágzott fel. Sőt, mi több! 1842-ben már Kossuth Lajos is nagyra értékelte a Herendit, majd a nemzetközi siker sem váratott magára sokáig: a világ első világkiállításán, 1851-ben, Londonban, a bájos bazsarózsákat és játékos pillangókat ábrázoló Herendi minta olyan csodálattal töltötte el Viktória királynőt, hogy rendelt egy hatalmas Herendi Porcelán készletet e mintával. A jeles esemény emlékét máig őrzi Herend legismertebb mintája, a Viktória, melyet mostani kiállításunkon is bemutatunk. Császárok és királyok azóta is, mind a mai napig kedvelik és értékelik a Herendit. Tisztelettel adóznak a kézműves munka utánozhatatlan, fenséges varázsának. Az alapanyagok első érintésétől kezdve az utolsó ecsetsimításig a Herendi Porcelán születése és díszbe öltöztetése az alkotó ember művészetének, a „kézzel készítésnek” különös ünnepe. Ma – 190 év történelmének és tudásának birtokában – a Manufaktúra 16.000 különböző formát és mintegy 4.000 különböző mintát, valamint ezek szabad kombinációját képes előállítani. Bátran kijelenthető: a választék több mint széles, a lehetőségek szinte határtalanok. S nemcsak a királyok, főurak asztalain és otthonaiban sugároznak eleganciát, s tökéletességet, hanem mára a világ minden lakott földrészén, közel hatvan országban, minden korosztály és bármilyen stílusú lakásbelső dísze a Herendi Porcelán.

De ahogy maga az elegancia is sokoldalú és összetett, így természetesen Herend is. Hiszen porcelánmanufaktúránk feladatának tekinti az értékteremtő és értékmegőrző munka mellett, értékeinek jövő generációk számára történő átörökítését is. Ezen kulturális missziónk jegyében mutatjuk meg a Herendi Porcelán hordozta nemzeti értéket Magyarországon és szerte a világban. A Herendi Márka a kiváló minőség, az érték, a luxus, és az elegancia szimbóluma. A Herendi Porcelánmanufaktúra 2001. év óta a Magyar Örökség része. 2006-ban a New-York-i székhelyű Luxury Institute felmérése szerint Herend volt a legkedveltebb porcelánmárka az USA piacán. Ugyancsak a Herendi Márka elismerését mutatja, hogy 2011. évben a luxusipari vállalatokat tömörítő francia nemzeti luxus szövetség, a Comité Colbert tagjai közé választotta Herendet. A 2013. év számunkra megtisztelő elismerése volt, hogy a Herendi Porcelán Hungarikum lett! Ezek a magyarországi és nemzetközi elismerések Herend elmúlt évekbeli kiváló márkaépítési politikáját igazolják.

Herend számára egyértelműen kijelölt út van: megőrizve a hagyományokat, figyelve a tradíciókra, mindig a kézműves porcelánkészítés módját választva, folyamatosan megújulni, innovatív gondolkodással mások előtt járva meglepni a világot. Egyediségünk az elegancia egyik kulcsa. Hisz van Egyetlen, mely mindig kivételes és megismételhetetlen.

Kulturális missziónkkal összhangban nemcsak Magyarországon, hanem időről időre határainkon túl is szervezünk Herendi porcelán kulturális kiállításokat. A moszkvai Kreml falai, vagy épp a szentpétervári Carszkoje Szelo Palotája, a japán Fukuyama Városi Múzeum, a genfi Ariana Múzeum, a nemzetközi Hohenbergi Porcelánmúzeum, Szabadka, Bécs, Kolozsvár, Olaszország, szlovák kastélyok (Betlér, Bajmóc), vagy épp a pozsonyi Nemzeti Múzeum után most visszatérünk Erdély szívébe. Hatalmas, exkluzív válogatással! Ehhez fogható kiállítást rég, és kevés helyen láthatott a nagyközönség, mind a termékek számát, mind értékét tekintve. Exkluzív válogatással tiszteljük meg a helyszínt, különlegesen összeválogatott, történelmi tárgyakkal és bravúr darabokkal. Elegancia ez! A legméltóbb! Több hónapon át hirdetjük értékeinket Székelyföldön, Székelyudvarhelyen!

S ez az elegancia örök! Nemrég a Manufaktúra aulájában, a 190. születésnapunk tiszteletére kikerült egy klasszikus utcanév tábla. A házszám két elemből áll: 1826, mint az alapításunk éve, s egy nyíl, amely a végtelenbe mutat. Mi hisszük és valljuk, hogy a Manufaktúra történelmében az a feladatunk, hogy örökségünket megőrizzük, és többet hagyjunk a jövőnek, utódainknak, mint amennyit mi kaptunk elődeinktől. Legyenek részesei Önök is a közel két évszázad eleganciájának, az elegáns Herendi Porcelánoknak, kincseknek!

 

Herend – Székelyudvarhely, 2016. október 12.

Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.