Expoziție memorială GYULA BENCZÚR
la Muzeul Rezső Haáz
După Salgótarján, Hódmezővásárhely, Kecskemét și Gyula, expoziția memorială Gyula Benczúr poate fi vizitată la Odorheiu Secuiesc. Expoziția se bazează pe colecția Muzeului „András Jósa” din Nyíregyháza, completată de câteva lucrări rar expuse ale lui Benczúr din Galeria Națională Maghiară. Odorheiu Secuiesc reprezintă etapa transilvăneană din călătoria de aproape trei ani a colecției de la Nyíregyháza, care comemorează una dintre cele mai mari figuri ale picturii istorice maghiare din secolul al XIX-lea. O caracteristică specială a expoziției de la Muzeul „Rezső Haáz” este faptul că picturile în ulei, lucrările grafice timpurii și obiectele personale ale lui Gyula Benczúr (inclusiv scaunul de lucru, bastonul și paleta sa) sunt completate de 12 picturi importante din colecția Galeriei Naționale Maghiare.
Gyula Benczúr s-a născut la Nyíregyháza în 1844. El a absolvit școala primară luterană și Gimnaziul Premonstratens, după care a urmat cursurile școlii reale de la Cașovia. Între 1860 și 1861 a frecventat școala privată de artă a fraților Klimkovits, iar între 1861 și 1864 a studiat la Academia de Arte Plastice din München. După absolvirea academiei, a lucrat împreună în același atelier cu Pál Szinyei Merse și Géza Salamon, iar până în 1869 a fost student la clasa lui Carl von Piloty. În această perioadă a pictat Luarea de rămas bun a lui Ladislau Huniade (1866) și Capturarea lui Francisc Rákóczi al II-lea (1869). De la München pleacă la Paris pentru o călătorie de studii și câștigă concursul de stat de pictură istorică cu schița Botezul lui Vajk. Între 1874 și 1875 a călătorit în Franța la solicitarea lui Ludovic al II- lea și, după o călătorie de studiu în Italia, a fost profesor la Academia din München între 1876 și 1883. Între timp, la Expoziția Mondială de la Paris din 1878, a câștigat o medalie de aur pentru tabloul său Botezul lui Vajk și a fost decorat cu Crucea de Cavaler a Ordinului Franz Joseph. A câștigat Marele Premiu al Societății de Arte Frumoase pentru Bacanta (1881). În 1883, s-a mutat la Budapesta, unde a fost numit director al școlii de pictură nou înființate. A devenit portretist al lumii nobiliare, realizând portrete ale regelui și reginei, ale lui Gyula Andrássy, Kálmán Tisza, Ágoston Trefort, dar și ale prinților, conților și cetățenilor înstăriți. A fost distins cu numeroase premii internaționale, iar cu ocazia împlinirii a 70 de ani a fost ales membru de onoare al Societății Naționale Maghiare de Arte Plastice.
Deși nu a fost unul dintre artiștii care au dorit să reînnoiască pictura maghiară, calitățile picturii sale uimesc și astăzi. Criticii evidențiază abilitățile sale avansate de compoziție, utilizarea armonioasă a culorilor, reprezentarea realistă și modul în care prezintă materialitatea.
Expoziția comemorativă Gyula Benczúr de la Odorheiu Secuiesc poate fi vizitată până la 30 iunie, între orele 9.00-18.00 în zilele lucrătoare, cu excepția zilei de luni, și între orele 10.00-18.00 în zilele de sâmbătă și duminică, la Vila Haberstumpf. Vizitele ghidate pentru grupuri pot fi programate la numărul de telefon 0266-218375.