EZ SÖR!

A sernevelőtől a sörgyárig
2022. április 9 – július 3.

A sör
A sör csírázott árpából (azaz árpamalátából) vagy más gabonaféléből (búza, köles, rozs, rizs, zab, tönkebúza stb.), komlóból és vízből cefrézés és főzés útján előállított, sörélesztővel erjesztett, szénsavas, alkoholos vagy alkoholmentes ital.

Sörfőzővíz
A sörben vízből van a legtöbb, ezért nagyon fontos a minősége. Csak olyan víz a jó, amely kevés ásványi sót és idegen anyagot tartalmaz, lágy, tiszta és szagmentes. Ezért a sörfőzdék és -gyárak olyan helyekre telepedtek, ahol volt megfelelő, tiszta víz. Ilyen volt München és Dortmund, a csehországi Plzeň (Pilsen) és Pesten Kőbánya. A minőséget lágyító és más előkészítő berendezésekkel lehet javítani. A sörgyártás igen vízigényes, mivel a malátázáshoz, a hűtéshez és a tisztításhoz is kell víz. Ma a korszerű, takarékos eljárások jóvoltából 100 liter sör előállításához 5-9 hektoliter elegendő.

Malátapótló anyagok és speciális maláták
A maláta- és sörgyártásban pótanyagnak nevezik mindazokat a nyersanyagokat, amelyeket a maláta részleges helyettesítésére csíráztatás nélkül felhasználnak. Malátapótló lehet minden olyan anyag, amely keményítőt vagy magas cukorértéket tartalmaz. Ez lehet gabonaféle: árpa, cirok, kukorica, rizs vagy cukoralapú pótanyag: cukor, cukorrépa, cukorszirup. Ezeket a speciális technológiával készített malátákat csak kisebb mértékben, adalékként használják, azért, hogy a sör színét, telt ízűségét, habzóságát vagy tartósságát befolyásolják.

A sörélesztő
Ahhoz, hogy a cukor alkohollá és szénsavvá váljon, az élesztő enzimjeire van szükség. Az élesztőgombák a természetben mindenütt előfordulnak. Mielőtt az ember megismerte a sörélesztőt, az erjedést penészgombákkal idézte elő. A dán Carlsberg sörgyárban Emil Christian Hansen (1842–1909) mikrobiológusnak sikerült 1881-ben tökéletesített sörélesztőt létrehozni. A sörélesztők két jellemző fajtája az alsó- és a felsőerjesztésű. A porter sörökhöz speciális porterélesztőt használnak. A sörélesztő befolyásolja a sör karakterét. A ma használt sörélesztők értékes fehérjét, ásványi anyagokat és vitaminokat (pl. B-vitamint) tartalmaznak.