Galeria Korunk
( Galeria de artă, str. Kossuth Lajos nr. 42. )
În cadrul colecției de artă a Galeriei Muzeului Haáz Rezső ocupă un loc important materialul donat de către revista Korunk, cu sediul în Cluj-Napoca.
Lajos Kántor, fostul redactor șef al revistei, în reamintirea sa evocă acele experiențe, acele evenimente, în urma cărora a fost formată acea colecție, care a reprezentat o parte a primei expoziții permanente a Galeriei, deschisă la data de 7 octombrie 1979. Piesele de artă colectate au fost expuse între 11 și 14 septembrie 1979 la redacția din Cluj a revistei, apoi a început transportul greoi a picturilor de la Cluj la Odorheiu Secuiesc, la o distanță de 200 km.
Văzând entuziasmul odorheienilor, dorința lor de a acționa, respectiv adorația lor față de artele plastice cu ocazia primei expoziții a Galeriei, autorul spune: „Muzeul modern nu este o colecție a obiectelor moarte. Nici galeria nu este astfel. Atunci când ne amintește de lucruri, ne și mobilizează: ne ajută în demersul nostru de a încerca să fim demni, să ne ridicăm la nivelul predecesorilor noștri.”
Materialul colecției de artă semnat de revista Korunk, respectiv colecția Galeriei din Odorheiu Secuiesc prezintă o imagine reprezentativă a artei plastice maghiare din România între anii 1950 și 1980. Această perioadă este marcată, printre alții, de nume ca Albert Nagy, György Buday sau Ádám Würtz.
După inaugurarea Galeriei din Odorheiu Secuiesc, s-a păstrat pentru o scurtă vreme o legătură strânsă între instituție și revista Korunk, datorită căreia colecția de artă a orașului s-a îmbogățit cu numeroase piese noi. Din nefericire interzicerile din timpul dictaturii au stopat acest proces. Autorul ne îndeamnă să reînnoim acea poftă și determinare, pe care am avut-o în 1979.
Lajos Kántor