GESTA HUNGARORUM

GESTA HUNGARORUM
Jankovics Marcell illusztrációi
Székelyudvarhelyen2014. január 9 – február 4.

 

Január 9-én, 17 órától a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikusművész illusztrációiból nyílik kiállítás. A kiállításon bemutatott képsorozat Sebestyén Gyula eposzához készült: a kötet 1925-ben jelent meg Gesta Hungarorum − A magyar hősmondák öt könyve címmel, témája a magyarok elő- és őstörténete a világ teremtésétől Trianonig.

A megnyitón köszöntőt mond Gidó Csaba, történész/önkormányzati képviselő, és Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. A kiállítást Balázs József festőművész/tanár mutatja be. Házigazda Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója. Közreműködik Mihók Helga, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum XI. osztályos diákja.

A tárlat Székelyudvarhelyen 2014. február 4-ig látogatható.

A Gesta Hungarorum csak részben történelem, főleg mítosz, monda, hagyományápolás. A rím nélküli alexandrinusokban írt költeményhez készült illusztrációk a sumérokat, szkítákat, kínaiakat a magyarok őseiként ábrázolja. A kronológiai sorrendben felsorakoztatott képeken a kezdeti elvontabb képi témákat a kitisztultabb, hiteles magyar történelemi események, alakok ábrázolása követi.
A nagyszabású könyvet kiegészítendően Jankovics Marcell a történethez igazodva, annak szellemében készítette el képeit, melyek nagyon erőteljesek, mozgalmasak, élettel telítettek. Figyelemre méltó a munkák míves, aprólékos, régi kort idéző kivitelezése, mely hosszas, komoly alkotómunka eredménye. A képek hangulata régi kódexek, vaskos történelmi könyvek cikornyás lapjait juttatja eszünkbe, melyek elkészítése értékteremtőnek számított a maga korában. Jankovics Marcell rajzai minden szempontból kivételesnek mondhatók a történelmi könyvillusztrációk között, ahol komplex világot alkot szó és kép.
Jankovics Marcell korunk meghatározó polihisztora. Otthonosan mozog a filmművészet, képzőművészet, a magyar kultúrtörténet területén. A magyar mondavilág a pályájának fontos témája, hiszen a János vitéz, a Fehérlófia és az Ének a Csodaszarvasról rajzfilmfeldolgozása is az ő nevéhez kapcsolható.
A kiállítás nem jöhetett volna létre a Forrás Művészeti Intézet és a Nemzeti Kulturális Alap támogatása nélkül.