GYÖRKÖS 100 – expoziție de pictură

Cronologia biografică a lui Albert Györkös Mányi
(Sursa: Kántor Lajos: Györkös Mányi Albert, Editura Kriterion, București, 1995)

18 iulie 1922: S-a născut la Săvădisla, județul Cluj. Tatăl său, György Györkös Mányi, este ţăran și florar. Mama sa, Krisztina Györkös Bandi, era cunoscută în sat pentru frumoasele ei cusături călăţene și pentru dantelele croșetate.
1934: Tatăl său moare, iar mama, cu ajutorul bunicii, îşi creşte cei trei fii în condiţii foarte grele. Termină cele şapte clase primare în satul său natal, fiind profund marcat de tradiţiile populare ale zonei.
1939: Se îmbolnăveşte de TBC osos, braţul său drept este pus în ghips. Este scutit permanent de serviciul militar. Se angajează la un magazin din Cluj. Urmează studiile liceale în regim privat.
1945-1948: Lucrează la fabrica de pantofi din Cluj, se alătură orchestrei fabricii.
1948: Ca bursier de stat, studiază la secţia de muzică a Institutului Maghiar de Arte din Cluj.
1949: Se îmbolnăveşte din nou de TBC osos, este spitalizat timp de câteva luni, ceea ce îl obligă să repete al doilea an de studii.
1954: Susține examenul de licenţă la Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. În septembrie este numit profesor de clarinet la Liceul de Muzică din Cluj.
1962: Se căsătorește cu pictorița Ilona Jakab. Pe lângă activitatea de profesor de muzică, începe să picteze, dar practică și multe alte tehnici de artă plastică, experimentând mai multe genuri. Își dedică toată energia studiului picturii.
1971: Împreună cu soţia sa primeşte un atelier spaţios, iar acest lucru dă un nou impuls activităţii sale; nici măcar frigul iernii nu-l poate împiedica să stea zilnic în fața șevaletului său din camera neîncălzită. I se acordă un premiu oficial pentru activitatea sa de profesor de muzică.
1980: Îl întâlnește pe pictorul Jenő Barcsay.
1982: Este admis în Fondul Plastic din România.
1984: Pleacă într-o excursie de studiu în Ungaria. În Szentendre se întâlnește din nou cu Jenő Barcsay. În Hollóháza îl întâlnește pe pictorul Endre Szász. I se organizează o expoziție personală la Clubul Jókai din Budapesta, discursul de deschidere fiind rostit de istoricul de artă Lajos Németh.
1985: În toamnă, împreună cu soția sa se mută într-o nouă locuință-atelier pe strada Republicii nr. 5 (astăzi Casa Memorială „Györkös Mányi Albert”).
1988: Pleacă în călătorie în Europa de Vest.
27 mai 1993: Își pune capăt zilelor cu propriile mâini în locuinţa sa din Cluj.

***

În testamentul său, Albert Györkös Mányi a lăsat locuinţa-atelierul său, împreună cu bunurile sale, Societăţii Maghiare de Cultură din Transilvania, cu scopul și condiția ca asociația „să expună permanent picturile sale, să înființeze o casă memorială, să înființeze Fundația „Györkös Mányi Albert” și să asigure gestionarea profesionistă a moștenirii și integrarea acesteia în circuitul intelectual” (citat din testament).
Albert Györkös Mányi a avut optsprezece expoziții personale și a participat la douăzeci și opt de expoziții de grup, atât în țară, cât și în străinătate. Activitatea sa a fost recunoscută atât în interiorul, cât și în afara granițelor noastre.

Premii: - 1971: distincție oficială pentru activitatea sa de profesor de muzică. - 1985: pentru seria de picturi Kalevala a primit o medalie comemorativă din partea Societății Kalevala din Helsinki.
Expoziții personale mai importante: - 1963: expoziție personală de pictură, Expoziția Regională de Artă Cluj. Ulterior, a participat cu regularitate la expozițiile organizate de filiala clujeană a Uniunii Artiștilor Plastici. - 1972: Casa de Cultură „Petőfi Sándor”, București. - 1973: Galeria Mică a Fondului Artelor Plastice, Cluj - 1977: expoziție comună cu Sándor Benczédi, Târgu Mureș. - 1984: expoziție personală de pictură, Club Jókai, Budapesta. 1985: Picturi Kalevala, Galeria Filo, Cluj. - 1985: Satu Mare - 1988: expoziție comună cu Ilona Jakab, Köln.
Expoziții colective mai importante: - 1968: expoziția colectivă a artiștilor clujeni, Titograd, Iugoslavia (prima sa participare la o expoziție în străinătate). - 1969: Zalău. - 1970: Expoziția Județeană de Artă, Cluj (pictură, grafică). - 1970: Expoziția de debut a artiștilor clujeni, București. - 1975: Expoziția Națională de Artă, București (pictură). - 1977: Centenarul Ady – Galeria Korunk, Cluj Napoca. - 1981: Centenarul Bartók – Galeria Korunk, Cluj Napoca. - 1982: Expoziția Națională de Artă Festivă (pictură), București. - 1982: Kodály–János Arany – Galeria Korunk. - 1983: Cristuru Secuiesc. - 1985: Expoziția Județeană de Artă, Turda. Bibliografie: 1995: Kántor Lajos: Györkös Mányi Albert, Editura Kriterion, București. (monografie despre cariera și opera sa)