Győző Somogyi: Portrete istorice

Győző Somogyi (Budapesta, 28 iulie 1942 - ) este un artist de excepție, grafician și pictor maghiar, deținător al Premiului Kossuth și al titlului de Artist al Poporului. Cercetează și desenează costume istorice maghiare și arhitectura populară.

În anii 1970, Győző Somogyi a ajuns la Paris, Roma și în România, iar călătoria în Grecia din anii 1980 i-a marcat în mod profund arta. Organizează expoziții de grafică din 1973, an în care devine membru al Fondului de Artă și al Asociației Maghiare de Arte Plastice, în 1975 a părăsit ordinea ecleziastică și a devenit artist independent. Pictează îndeosebi din 1980. Din 1985 devine fermier în Salfold (HU). Din 1997 devine membru al Academiei Maghiare de Artă. Este membru ai Societății de Mediu a Bazinului Káli.

Artistul a participat la aproape o sută de expoziții personale și de grup, în Ungaria și în străinătate. Lucrările sale au primit numeroase premii, inclusiv Premiul Munkácsy (1988) și Premiul de excelență artistică (1997). Lucrările sale pot fi găsite la Budapesta, Miskolc, Kecskemét, precum și în alte colecții din Ungaria și din străinătate.

Stilul artei lui Somogyi este naiv, sacru, suprarealist și istoric, în lucrările sale trecutul și prezentul se întâlnesc într-un spațiu atemporal, iar temele sunt inspirate din natură, din viața cotidiană, din Biblie și din istoria militară.

Capodopera lui Somogyi este reprezentată de cele 100 de portrete ale unor personaje din istoria militară maghiară (1986-1996), care au apărut inițial în expoziții, precum și sub forma unui album intitulat Galeria de portrete a eroilor maghiari.