JUCĂRII FABULOASE DE HÂRTIE

Teatrul de hârtie Schreiber și Rigler
Expoziție itinerantă din colecția de jucării a Muzeului Castel Dobó István

Jucăriile de teatru confecționat din hârtie, în perioada de glorie, în secolul al XIX-lea, nu putea lipsi din casele familiilor burgheze. Copiii și adulții deopotrivă erau fascinați.
Piesele „Schreibers Kinder – Theater” litografiate pe hârtie au fost tipărite pentru prima dată de Jacob Ferdinand Schreiber în 1878 și au fost produse până în 1926. Tipărit la Esslingen, teatrul de hârtie a fost răspândit pe scară largă și a devenit cunoscut în întreaga Europă. Datorită cercetărilor recente au fost identificate și tipărituri ungurești Rigler printre scenele teatrului de hârtie Schreiber.
Producătorul maghiar al teatrului de hârtie a fost industriașul de hârtie și de papetărie József Ede Rigler (1847-1909), care în jurul anului 1872 avea deja și o mică tipografie în Budapesta. El a produs carduri, fundaluri, chenare figurative litografiate cu modele caracteristice maghiare. Repertoriul teatrului de hârtie al lui Schreiber și Rigler a oferit 69 de spectacole de teatru, inclusiv piese literare, opere și basme. Scenariile bazate pe operele originale, au fost transcrise în „broșuri” în formă de dialog și versuri de către profesori și scriitori pentru tineret. Decorurile de scenă și personajele, adevărate capodopere de artă, sunt opera unor ilustratori renumiți.
Expoziția prezintă 20 de scene speciale care evocă opere, basme și opere populare la sfârșitul secolului al XIX-lea. Datorită decorurilor și figurinelor bogat ilustrate se dezvăluie piesele Flautului fermecat, Tannhäuser, Domnișoara din Orleans, Genoveva, Trompetistul din Säckingen, Tâlharii, Faust, Frumoasa din pădurea adormită, Cenușăreasa, Optzeci de zile în jurul lumii, Copiii căpitanului Grant și poveștile din O mie și una de nopți. Putem citi despre istoria teatrului de hârtie, tehnicile de elaborare, utilizarea acestuia, autorii scenariilor și ilustratorii fundalurilor, culiselor laterale și ai personajelor proiectate artistic.
Teatrul de hârtie al lui Schreiber și Rigler a fost păstrat timp de mai multe generații de către o familie din Eger, ca moștenire a doamnei Mária Tarczal, soția lui Alajos Schmotzer originară din Košice, care era o actriță de mare succes al Companiei de Teatru a Legiunii Tinerilor Catolici din localitatea respectivă.
Cu sprijinul Colegiului Colecțiilor Publice al Fondului Cultural Național (NKA - Ungaria), în 2013 au intrat în posesia colecției de jucării a Muzeului Castel Dobó István piese rare ale istoriei jucăriilor de hârtie. Teatrul de hârtie în miniatură a lui Jacob Ferdinand Schreiber și al lui József Ede Rigler, este compus din 849 de piese, cu elemente de cadru perforat de scenă, decoruri, fundaluri, culise laterale, recuzite, personaje costumate și scenarii.
După restaurarea și conservarea celor mai deteriorate piese, teatrul pentru copii în cadrul unei expoziții itinerante cu sprijinul Colegiului Colecțiilor Publice al Fondului Cultural Național este prezentat și publicului din Odorheiu Secuiesc după Budapesta, Miskolc, Eger și Seghedin.