Kicsit másként, de így is nemzetközi az idei Pulzus tábor

Kilencedik éve, hogy július közepétől tíz napon át Székelyudvarhelyen a Spanyár-ház és udvara a kortárs képzőművészet bölcsője, ahol ragyogó művészi gondolatok öltenek testet.
Különleges és rendkívüli volt az idei alkalom, hiszen felvéve a harcot a világjárvány adta nehézségekkel és akadályokkal, a szervezők a kihívásban az új lehetőségeket látták meg és bontakoztatták ki. Rendhagyó volt abból a szempontból is, hogy az eddigi szokástól eltérően idén csak romániai művészek vehettek részt a táborban, így formailag, látszólag az elveszítette nemzetközi jellegét, de tartalmilag, a munkák színvonalassága által megtartotta. Rendkívüli volt az is, hogy a szokásos Képtárban megrendezett zárókiállításra a Spanyár-ház udvarán került sor, amely környezet egyedien széppé és izgalmassá varázsolta azt. Viszont mindezeken túl a tábort rendkívülivé tette a meghívott művészek jelenléte, személyisége és az itt megszületett munkák színvonalas kivitelezése.
A PULZUS minden évben egyre erőteljesebben lüktet, egyre nagyobb tempót diktál, kiváltság és megtiszteltetés lett a művészek előtt az udvarhelyi táborban részt venni. Az idén, akárcsak az előző években az alkotás szabadsága jellemezte a tábor szellemiségét. Nem lévén egy előre megfogalmazott koncepció, a művészek kibontakoztathatták, megvalósíthatták olyan terveiket, álmaikat, amelyek más kontextusban nem jöhettek volna létre. Habár a műfajok, témaválasztások és anyagszerűségek sokszínűsége jellemzi a kiállítást, valami mégis összefogja, közös nevezőre hozza a munkákat: az alkotás vágya, az őszinteség, a színvonalasság, az életigenlés pulzusának, szívverésének ereje, amely magával ragadta a tábor ideje alatt a résztvevőket és egy közös kreatív energiamezőbe vonzotta be őket. A közös beszélgetések, ötletelések és megvalósítások, az egymást segítés. A KÖZÖSSÉG, amely megszorítások nélkül hagyta kibontakozni az egyéniségeket.
Kilenc művész vett részt az idei táborban. Kilenc erős személyiség, kilenc egyéni világszemléletből megszületett alkotásokkal: a székelyudvarhelyi születű, de jelenleg Temesváron élő Benedek Levente képzőművész; a gyergyószentmiklósi Dobribán Melinda szobrászművész, aki jelenleg Kolozsvárt tevékenykedik; Lőrincz Gyula ugyancsak Kolozsvárt élő grafikus művész; Makkai István marosvásárhelyi szobrászművész; Péter Alpár szobrászművész Sepsiszentgyörgyről; Remus Irimescu Temesváron élő szobrászművész; Zsigmond Adél csíkszeredai textil művész; a legfiatalabb résztvevőként Öllerer Áron Viktor székelyudvarhelyi képzőművész; ugyancsak székelyudvarhelyi képviseletében a tábor szakmai kurátora Berze Imre szobrászművész.
A művésztelep utolsó mozzanata, a táborzáró kiállítás – a közegészségügyi előírásoknak megfelelően – szabadtéren zajlott, így az érdeklődők megismerhették a Pulzuson résztvevő művészeket és a 10 nap alatt készült alkotásokat. A létrehozott alkotások szeptember 1 – december 31 közötti intervallumban a Haáz Rezső Múzeumban is kiállításra kerülnek.

Szervezők: Haáz Rezső Múzeum és Haáz Rezső Alapítvány
Szakmai partner: Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ
Támogatók: Communitas Alapítvány, Exa Trade, GALFFIS’S, Amigo&Intercost, Csíki Sör.
A múzeum fenntartója: Székelyudvarhely Megyei Jogú Város