Kultúra a(z üzleti) porondon

 Kultúra a(z üzleti) porondonA székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum és Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala közös szervezésében került sor november 7-én este a Küküllő Hotel*** éttermében a Kultúra a(z üzleti) porondon című értékelő rendezvényre és díszvacsorára.
Az eseményre a székelyudvarhelyi vállalkozók kaptak meghívást azzal a céllal, hogy a szóban forgó kulturális intézmény jelen évi tevékenységét közvetlen módon a vállalkozó szférával is megismertessék. A múzeum prioritásként kezelte a széles társadalmi közegekkel való kapcsolattartást, viszont a vállalkozókkal mostanáig nem volt alkalom formális keretek között megvalósításairól és terveiről beszélgetni, egyeztetni.
Az eseményen 35 udvarhelyi vállalkozó, cégvezető vett részt. Bunta Levente polgármester köszöntő beszédét követően Miklós Zoltán múzeumigazgató vetített képes kiselőadás keretében számolt be a múzeum legnagyobb kulturális vállalkozásának, a Leonardo-kiállítás tapasztalatairól. Az érdeklődők betekintést nyertek a projekt részleteibe, pozitív és negatív vetületeibe, költségvetésébe, s sor került a támogatók szimbolikus díjazására. A Leonardo Da Vinci zseniális találmányai című kiállítás támogatói Udvarhelyszék királybírájának XIX. századi pecsétlenyomójáról készített ezüstözött másolatát és ennek viaszlenyomatát vehették át. A múzeumigazgató kihangsúlyozta a lokális sajtó példaértékű konstruktív hozzáállását a kiállításhoz.
A  kiselőadás második részében a jelenlevők megismerhették a Haáz Rezső Múzeum 2013-as nagyléptékű kiállítását, melynek címe: A TÁGULÓ GUTENBERG-GALAXIS. Kivetítésre kerültek a Baróti Hunor által készített látványtervek, s ugyanakkor mindenki kézbe kapta a kiállítást beharangozó, látványterveket tartalmazó mappát is. A kiállítás a Haáz Rezső Múzeum és a marosvásárhelyi Teleki Téka együttműködése révén valósul meg.
Jelen kiállításon dolgozó csapat:
Projektfelelős: Miklós Zoltán
Szakmai kurátorok: Lázók Klára (Teleki Téka – Marosvásárhely), Róth András Lajos (Tudományos Könyvtár – Székelyudvarhely)
Látványterv/rendezés: Baróti Hunor
Design: Könczey Elemér
Múzeumpedagógia/marketing: Szappanyos Tünde