LEONARDO DA VINCI ZSENIÁLIS TALÁLMÁNYAI

 

LEONARDO DA VINCI ZSENIÁLIS TALÁLMÁNYAI
Haáz Rezső Múzeum – Székelyudvarhely
2012. május 21. – november 10.


 A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum a szokványos kiállításait meghaladó nagyléptékű kulturális projekttel jelentkezik, s ezáltal egy tágabb kulturális horizontot nyit meg a széles látogatóközönség számára. A Leonardo Da Vinci zseniális találmányai című kiállítás a székelyudvarhelyi múzeum eddigi legnagyobb kulturális vállalkozása.


Egyedi alkalom kínálkozik a nagy itáliai lángész leghíresebb találmányainak hiteles rekonstrukcióit, művészeti anatómiai munkáit, tükörszobáját, és legfontosabb képzőművészeti alkotásainak elemzéseit megtekinteni. A tudományos kutatásokon alapuló, világszínvonalú igényességgel elkészített makettekből álló – Leonardo Da Vinci nem mindennapi életét, életművét és mítoszát is taglaló – kiállítást multimédiás környezetben tesszük érdekfeszítővé.

A Leonardo tervezte különleges szerkezetek az utóbbi néhány évben kerültek kiemelten a figyelem központjába, hiszen egyértelműen kiderült, hogy Leonardo Da Vinci a modern kor olyan meghatározó találmányainak évszázadokkal ezelőtti zseniális megálmodója, mint a repülőgép, a tengeralattjáró, a helikopter, a harckocsi, a kerékpár, valamint az autó. Tudjuk, hogy Leonardo maga is készített ilyen maketteket. Bár ezek nem maradtak fenn, de a rajzai és a leírások alapján, szakemberek közreműködésével sikerült őket rekonstruálni.
A kiállítás nem csak a kimagasló reneszánsz mester életművébe nyújt betekintést, hanem bemutatunk – a feldolgozásra kerülő történelmi periódusból – eredeti erdélyi relikviákat is, párhuzamot vonva a korabeli olaszországi reneszánsz és a mi vidékünkön még hódító gótika között. Ezek közül kimagasló értékkel bírnak, éppen ezért közszemlére bocsátjuk a székelyudvarhelyi kódexet, az 1512-Es évszámmal datált maksai kelyhet, valamint eredeti XVI. századi térképeket.
    A szimultán módon négy nyelven (magyar, román, angol, olasz) történő audio-tárlatvezetés könnyen befogadhatóvá, élvezhetővé és interaktívvá teszi a kiállítást. A leghíresebb Leonardo-műtárgyakat ismertető kisfilm pedig kérdéseket vet fel, így a látogatót továbbgondolkodásra ösztönzi.
    Múzeumpedagógiai terem zárja a Leonardo-kiállítást, ahol a gyerekek megtapasztalhatják az elmés szerkezetek működési elvét, kipróbálhatják a találmányokat.KIÁLLÍTÁSI INFORMÁCIÓK

Nyitva tartás:
május 21. – szeptember 30.
      kedd – péntek: 9:00 – 19:00 óra
      szombat – vasárnap: 10:00 – 18:00 óra
október 1. – október 31.
      kedd – péntek: 9.00 – 17.00 óra
      szombat – vasárnap: 10:00 – 14:00 óra
Hétfőn zárva

Csoportok érkezését, múzeumpedagógiai foglalkozáson való részvételi szándékot, esetleg nyitvatartáson kívüli látogatási igényt kérjük előzetesen jelezni!

Díjszabások:

felnőttek: 5 lej
diákok és nyugdíjasok: 2,5 lej

Ingyenes belépő:
6 év alatti gyerekek
csoportokat kísérő pedagógusok (max. 2 fő)
fogyatékkal élők
újságírók (igazolvánnyal)
muzeológusok (igazolvánnyal)

A kiállítás megvalósítója:
A múzeum fenntartója:


 

Főtámogatók:Támogatók:Stratégiai marketingpartner:Közreműködnek:

Történelmi és Természetrajzi Múzeum – Nagyenyed
Szent Miklós-Hegyi Római Katolikus Plébánia és Esperesi Hivatal – Székelyudvarhely
Baczkamadarasi Kiss Gergely Református Kollégium – Székelyudvarhely
Református Egyházközség – Maksa
Tamás Sándor – Sepsiszentgyörgy
Antal Lajos – Hegyközkovácsi