MESÉS PAPÍRJÁTÉKOK

A Schreiber és Rigler-féle papírszínház
Vándorkiállítás a Dobó István Vármúzeum játékgyűjteményéből

A papírból készült színházi játék a virágkorában, a XIX. században nem hiányozhatott a polgári családok otthonából. A gyerekeket és a felnőtteket egyaránt elkápráztatta.
A litografált papíríveken megjelenő Schreiber Gyermek Színház Jacob Ferdinand Schreiber nyomdájából indult útjára 1878-ban, s egészen 1926-ig gyártották. Az Esslingenben nyomtatott papírszínház széles körben elterjedt, Európa szerte ismertté vált. Újabb kutatásnak köszönhetően a Schreiber papírszínház között beazonosítottuk a magyar Rigler féle nyomatokat is. A magyarországi papírszínház gyártója a papír és irodaszer-nagyiparos, Rigler József Ede (1847-1909), kinek 1872 körül már kisebbszerű nyomdája is volt Budapesten. Litografált figurális lapokat, háttereket és oldaldíszleteket készített, melyeken megjelenik a magyaros jelleg is.
Schreiber és Rigler papírszínházának repertoárja 69 színházi előadást kínált, melyben irodalmi művek, operák, mesék találhatók. Az eredeti művek alapján készült szövegkönyveit, „füzetecskéit” párbeszédes, verses formában tanárok, ifjúsági írók írták át. A színpadi díszletek, figurák művészeti remekművek, neves illusztrátorok alkotásai.
A kiállítás 20 különleges színpadi jelenettel idézi meg a XIX. század végén népszerű operákat, meséket és szépirodalmi műveket. A díszletek és figurák gazdag látványával feltárulnak A varázsfuvola, Tannhäuser, Az orleans-i szűz, Genovéva, A Säckingeni trombitás, A haramiák, Faust, Csipkerózsika, Hamupipőke, Nyolcvan nap alatt a föld körül, Grant kapitány gyermekei, és az Ezeregyéjszaka meséinek előadásai. Betekinthetünk a papírszínház történetébe, olvashatunk készítési technikájáról, használatáról, a szövegkönyvek íróiról a művészi kivitelű háttér, oldalkulisszák és figurák illusztrátorairól.
A Schreiber és Rigler-féle papírszínházat több generáción át egy egri család őrizte, a kassai származású családtag, Schmotzer Alajosné Tarczal Mária hagyatékaként, aki a Kassai Katolikus Legényegylet Színtársulatának nagy sikerű szereplője volt.
A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumának (NKA) támogatásával a papírjáték történet ritka darabjai kerültek a Dobó István Vármúzeum játékgyűjteményébe 2013-ban. A Jacob Ferdinand Schreiber és a Rigler József Ede-féle miniatűr papírszínház 849 darabból áll, melynek részei: áttört színpadkeret, színfalak, oldalkulisszák, díszletek, kellékek, jelmezes szereplők és szövegkönyvek.
A gyermekszínházat a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumának támogatásával – a legsérültebb darabok restaurálása, konzerválása után – vándorkiállítás formájában Budapest, Miskolc, Eger és Szeged után tárjuk a székelyudvarhelyi közönség elé.