Partnerségi felhívás Maszelka János tárlat megvalósításához!

Székelyudvarhely ismert, kedvelt és tiszteletnek örvendő festőművésze, MASZELKA JÁNOS emlékkiállítása megvalósítását tűzte célul a Haáz Rezső Múzeum, mely törekvésünket a művész családja számos alkotás kölcsönzésével támogatja. 2022 januárjában, a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében, a Haberstumpf-villában megnyíló tárlat révén átfogó képet szeretnénk nyújtani a gazdag alkotói életműről. Éppen ezért, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész kurátorságával megvalósuló kiállítást folyamatos kutatómunka előzi meg, s a magánszemélyek által birtokolt Maszelka János alkotások (festmények, grafikák, pasztellek, stb.) feltérképezése céljából minden újabb információ segítségünkre szolgálhat.

A Maszelka János alkotásokat birtokló székelyudvarhelyi lakosok segítségével egy átfogó digitális adatbázis építését végezzük. Arra kérünk minden magánszemélyt, hogy a tulajdonukban levő Maszelka-műveket – digitalizálás céljából – rövid időre kölcsönözze a múzeumnak. (A használt technikai felszerelés által a minőségi digitalizálás anélkül valósul meg, hogy a művészeti alkotásokat keretből vagy üveg alól eltávolítanánk. Biztosíthatjuk, hogy érintetlenül kerül vissza minden kölcsönzött műtárgy a tulajdonosához.) Kérjük, hívják bizalommal a 0266- 218375-ös telefonszámot (H-P: 8-16), s az előzetes egyeztetés szerint a múzeum munkatársai gondoskodnak a képek csomagolásáról, el- és visszaszállításáról.

Nem rejtett célunk, hogy a digitalizált adatbázis alapját képezi majd a kiállításon bemutatásra kerülő művek végső sorának. Arra biztatunk mindenkit, hogy a közintézmények és a Maszelka örökösök mellett, legyenek partnerei a 2022-es kiállítási évet nyitó múzeumi tárlat megvalósításában.