Petőfi a kortárs vizuális művészetben

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum kiállítása
2018. március 14 – április 20.
– KÉPTÁR –

A tematikus képzőművészeti gyűjtemény létrejötte Kiskőrösön az 1983-as évre vezethető vissza. A kiskőrösi székhelyű Országos Petőfi Sándor Társaság ugyanis ekkor hirdetett először kortárs művészek részére PETŐFI témájú képzőművészeti pályázatot. Az alkotók missziós gondolkodásának köszönhetően többnyire adományokból bővülhetett a kollekció, amely 1998-től a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumba került elhelyezésre. Az intézményesítés ezen mozzanata lendületet adott a gyűjtemény gyarapodásának: ma már több mint ötszáz Petőfi témájú kortárs képzőművészeti alkotás található a gyűjteményben.

A múzeum az utóbbi tizenkét évben külföldi vendégkiállításokat is tudott vállalni a gyűjteményből. Rómában, Szófiában, Sumenben, Szlovákiában és Ausztriában valamint hazai Petőfi-emlékhelyeken láthatták az érdeklődők a különböző témájú és műfajú alkotásokat.

2018-ban Petőfi Sándor születésének 195. évfordulóján Székelyudvarhelyen látható egy válogatás a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum képzőművészeti gyűjteményéből.

Kiállító művészek: Aknay János, Babucsikné Zeikfalvy Anna, Balanyi Károly, Balla Margit, Balogh Edit, Damó István, Engel Tevan István, Ferdinánd Judit, Ghyczy György, Hollósy Katalin, Kalmárné Horóczi Margit, König Róbert, Mátrai István, Mertz Éva, Prutkay Péter, Réti Ágnes, Schéner Mihály, Sejben Lajos, Szabó János, Széri-Varga Géza, Tamás Mária, Várkonyi János, Weintrager Adolf.