Popoare migratoare pe Valea Superioară a Mureșului. Morminte din epoca migrațiilor de pe tronsonul centurii Ernei-Corunca

Valea Mureșului a fost una dintre cele mai importante rute comerciale ale Transilvaniei din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Controlul cursului mijlociu și superior al râului a jucat un rol strategic important pentru multe grupuri etnice timp de mii de ani (transportul sării și al minereurilor de metale prețioase. În timpul săpăturilor arheologice de la centura Ernei-Corunca, personalul Muzeului Județean Mureș a avut ocazia de a cunoaște trei perioade cheie ale perioadei romane târzii și ale migrației: așezarea goților, hunilor și gepizilor în Transilvania.

Expoziția folosește trei înmormântări fascinante pentru a ilustra viața de zi cu zi de-a lungul Mureșului Superior în secolele 4-5 d.Hr. Un element special al expoziției este o reconstrucție facială, realizată cu sprijinul Kurultáj și al Muzeului de Științele Naturii din Budapesta, care prezintă vizitatorilor chipul unui presupus nobil hun, descoperit în timpul săpăturilor.