PRIN SPINI …

Capitole din istoria de 350 de ani a Colegiului Reformat din Odorheiu Secuiesc

„Per spinas ad rosas”… „Prin spini la trandafiri”, proclamă motto-ul Colegiului Reformat, care poate fi citit pe stema școlii din 1716. Ideea unei căi dificile și spinoase către dobândirea de cunoștințe pare să rezume succint și trecutul școlii.

Începuturile vieții reformate din Odorheiu Secuiesc datează din a doua jumătate a secolului al XVI-lea. În urmă cu trei sute cincizeci de ani, în 1670 a apărut învățământul reformat secundar în orașul nostru. „Grădina de trandafiri” din Odorhei a fost plantată într-o perioadă istorică dificilă. La sfârșitul secolului al XVII-lea, Biserica Reformată se afla într-o poziție de putere în Transilvania, însă principatul era deja în ultima sa perioadă de declin. Schimbarea puterii la sfârșitul secolului, instaurarea stăpânirii Habsburgilor și contrareforma moderată, dar sistematică, au forțat treptat cultele protestante să adopte o poziție defensivă. Cu toate acestea, intoleranța religioasă la nivel de stat din secolul al XVIII-lea nu numai că ar fi erodat forța materială și spirituală a vieții reformate din Odorhei, ci, dimpotrivă, prin crearea unor mecanisme de autoapărare, ar fi dus la o dezvoltare neîntreruptă, ascendentă. Cu toate acestea, secolele XIX și XX au adus încă o mulțime de spini: revoluție, represalii, schimbări imperiale și de regim, războaie și existență minoritară. Pe lângă acestea sau în ciuda acestora, nici rezultatul nu a lipsit: creșterea numărului de studenți, creșterea capitalului material, proiecte de construcții semnificative, succese și rezultate științifice, intelectuale indică trandafirii printre spini. Între anii 1927 și 1940, liceul pedagogic reformat a luat locul Colegiului, care, deși relansat pentru câțiva ani de război, a căzut victimă naționalizării comuniste în 1948. Moștenirea intelectuală și materială a Colegiului a fost salvată de liceul pedagogic în deceniile de dictatură, până când în 1994, învățământul școlar reformat a reușit să-și continue misiunea istorică.

În cadrul expoziției noastre, încercăm să prezentăm această călătorie plină de spini, subliniind cele mai importante stații istorice, personalități și realizări care dovedesc că printre spinii trecutului, trandafirii au înflorit și înfloresc și astăzi nu doar pentru o instituție, ci și pentru o întreagă comunitate.