PROBA FOCULUI

Destinul romilor, chipuri de copii, imagini de viață
Expoziția fotografică de Márkos Tamás

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita în parteneriat cu Muzeul Haáz Rezső, cu sprijinul financiar al UDMR și Fundația Communitas va prezenta prima oară la Odorheiu Secuiesc o parte al materialului fotografic realizat de artistul fotograf Márkos Tamás. Expoziția în aer liber cu titlul Proba focului, prezentând destinul romilor, chipuri de copii și imagini de viață poate fi vizionat în preioada 10 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022 la partea fațadei Muzeului Haáz Rezső.
Márkos Tamás este artist fotograf, reporter foto, fotograf de evenimente din Cluj-Napoca. Organizează workshopuri individuale sau de grup, ține prelegeri. A avut expoziții individuale și de grup în România, Ungaria și Anglia. Lucrările lui mai mult lirice au fost onorate cu următoarele premii: premiul întâi la concursul 'Viva la Musica' organizat de Opera Maghiară din Cluj (2021), premiul întâi la concursul Magnum 'Heatwave' (2019), premiul întâi la expoziția de fotografie Exposure (Nottingham, UK, 2014), premiul întâi la concursul 'Black and White Photographer of the Year 2012 award' (Leica Mayfair, London, UK).
Imaginile prezentei expoziții este o parte din materialul realizat la Arena Erőss Zsolt din Miercurea Ciuc în perioada ianuarie-decembrie 2021, după incendiul survenit în comunitatea de romi din cartierul Şumuleu. În această perioadă, ca voluntar, a ținut workshop-uri creative pentru copiii afectați de incendiu. Imaginile expuse la Odorheiu Secuiesc în majoritate sunt portrete de copii și imagini de viață.