PULS – tabăra de creație Odorheiu Secuiesc

Am ajuns la al 9-lea an de când începând cu cea de-a doua decadă a lunii iulie casa Spanyár și curtea ei din Odorheiu Secuiesc au devenit leagănul taberei de creație contemporană unde se matereializează cele mai inedite idei artistice. Ediția curentă a fost una nemaiîntâlnită: organizatorii – în această perioadă a pandemiei – au căutat și au găsit noi soluții de realizare. Astfel, spre deosebire de edițiile anterioare, anul acesta nu au mai fost invitați artiști de peste hotare, tabăra în acest mod și-a pierdut caracterul internațional. Nivelul artistic al creațiilor însă nu a avut de suferit din această cauză. A fost una specială și expoziția de încheiere a taberei: în locul Galeriei de artă expoziția s-a realizat în curtea casei Spanyár, spațiul devenind astfel unul feeric. Dincolo de toate aceste situații speciale, nivelul calitativ a fost asigurat de măiestria artiștilor invitați și de execuția calitativă a operelor lor.
PULSUL an de an zvâcnește mai puternic, își amplifică tempoul, participarea la această tabără constituie pentru artiști un semn al considerației și al aprecierii talentului lor. Ca și în edițiile precedente, libertatea artistică era principiul de funcționare. Nefiind prestabilită o concepție artistică de realizare a operelor, artiștii și-au putut etala măiestria lor în diverse contexte, posibilitate inexistentă cu alte prilejuri. Deși diversitatea tematică și policromia materialelor folosite caracterizează activitatea taberei, există totuși un numitor comun unificator: harul creației, sinceritatea, nivelul calitativ ridicat, palpitația dorinței de a trăi, sentiment ce i-a unit pe artiștii participanți și i-a mânat spre aceeași efervescență creativă.
La tabăra din acest an au participat nouă artiști. Nouă personalități puternice, nouă viziuni artistice originale: artistul plastic Benedek Levente, originar din Odorheiu Secuiesc, stabilit la Timișoara; sculptorița Dobribán Melinda, originară din Gheorgheni, stabilită la Cluj; artistul grafician clujean Lőrincz Gyula; sculptorul Makkai István din Târgu-Mureș; sculptorul Péter Alpár din Sfântu-Gheorghe; sculptorul timișorean Remus Irimescu; Zsigmond Adél, artist textilist din Miercurea-Ciuc; artistul plastic Öllerer Áron Viktor din Odorhei, cel mai tânăr participant și curatorul artistic al taberei, sculptorul odorheiean Berze Imre.