Pulzus 2023

(részlet a megnyitó szövegből)

A művésztelep olyan, mint egy ökoszisztéma. A magyar ökológiában a fogalom egy olyan kísérletre utal, melynek célja, hogy egy rendszer és a környezetének kölcsönhatásait megfigyelhessük. A nemzetközi szaknyelv azonban a társulás és az élőhely együttesét érti alatta. Akármelyiket is nézzük, az alkotótábor a kortárs művészet működésének, a társulás és a környezet kölcsönhatásainak vizsgálatára létrehozott rendszermodell. A Pulzus Alkotótábor minden évben egy teljesen más ökoszisztémát alkot. A helyszín állandó, már tizenkettedik éve Spanyár Pál festő, rajztanár háza és kertje. Egy zöld buborék, megfelelő közelségben, de tökéletes távolságra a város legfontosabb tereitől. A felvidékről Székelyudvarhelyre telepedett művész alkotásaiba éppúgy begyűrűztek a környék látványának elemei, mint ahogy számos Pulzuson készült műbe is. A résztvevők azonban minden évben másak, a tábor nemzetközi jellege miatt pedig gyakran egymást sem ismerik. Így az érkezés napjai ahogy mindig, most is a rendeződésről, a biztos pontok, az állandóság, a kötődések, az alkotás helyének megtalálásáról szóltak. Aztán hajolt a fűzfa, elterült a festék, porzott a hamu, simult a papír, pattant a kő, suhant a kasza, borzolódott a haj, szilárdult a gipsz. A kívülálló megfigyelő előtt pedig szépen lassan feltárultak ennek, a még friss rendszernek a finom rezdülései, melyek aztán lecsapódnak a készülő művekben. Komfortzónából való kimozdulás, szellemi kapcsolódások, helyszíni benyomások, lehetőség a kísérletezésre vagy épp a mozgástér beszűkülése. Mind olyan hatások, amelyek direkt vagy indirekt módon változást hozhatnak a megszokott alkotói folyamatokban. Így válnak egy mesterségesen létrehozott és idegen környezetbe ágyazott közösség tagjai mind egy kísérlet alanyaivá. Ezen kísérlet eredményének megtekintésére invitálom Önöket.

Dimény-Varga Fanni

 

Az esemény a Haáz Rezső Múzeum és Haáz Rezső Alapítvány szervezésében zajlott, szakmai partner a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, támogatók: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, Hargita Megye Tanácsa, Communitas Alapítvány, Exa Trande kft, Amigo&Intercost kft, GALFFIS’S.
A PULZUS alkotótábor szervezői együttműködnek a Piros. Produkció Kulturális Egyesülettel, amelynek eredményeként idén is megszületik egy összművészeti produkció, a képzőművészek alkotásait írói és színművészi alkotó munkával éltetve tovább.