PULZUS negyedszerre Székelyudvarhelyen

PULZUS

negyedszerre Székelyudvarhelyen 

Negyedik éve, hogy július közepétől tíz napon át Székelyudvarhelyen a Spanyár-ház és udvara a kortárs képzőművészet bölcsője, ahol ragyogó művészi gondolatok öltenek testet. A Pulzus. Székelyudvarhelyi Művésztelep megálmodója, névadója és lelkes szervezője – egyszóval: mindenese – Berze Imre fiatal udvarhelyi szobrász, aki nagy reményekkel és lelkesen vágott bele a nagy feladatba: a kortárs képzőművészet alakításába, a magas színvonalon való alkotás fenntartásába. Mindezt Udvarhelyen.

A Pulzus – milyen találó ez az elnevezés – ma már egyre erőteljesebben lüktet, egyre nagyobb tempót diktál, kiváltság és megtiszteltetés lett a művészek előtt az udvarhelyi táborban részt venni. Évről-évre rangosabbnál rangosabb erdélyi, magyarországi elismert képzőművészek érkeznek Udvarhelyre, de a művésztelep célja a helyi, fiatal ígéretes tehetségeknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítani. Emellett a Pulzus vonzáskörét nemzetközivé szélesítette az a kezdeményezés, hogy minden évben egy külföldi képzőművész is jelen legyen a telepen, melynek kettős hozadéka van: a helyi alkotók értesülhetnek a külföldi tendenciákról, másfelől az udvarhelyi művésztelep híre könnyebben átjuthat az országhatáron. Az idei „hírhozó” és „hírvivő” egy kedves litvániai hölgy, Zidrija Janusaite, aki nagyon elismerően beszélt a Pulzusról, illetve nem győzte hangsúlyozni mennyire jól érzi magát Udvarhelyen: kedvesek az emberek, könnyen barátkozók, kedvesek. Elmondta: nagy hatással van rá a kínai, japán esztétika, három vásznat fog megfesteni, mindhármat a városnak ajándékozza.

A Pulzus egyik jellemzője, hogy a résztvevők esténként előadást tartanak a kortárs képzőművészetről, munkásságukról, tapasztalataikról. A magas színvonalú – művészettörténészeket is sokszor zavarba hozó –, és rendkívül érdekes előadásokra az udvarhelyi Gpont kávézóban került sor. Az első bemutatót az idei tábor rangos résztvevője, Erőss István, az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének vezetője tartotta, majd Siklódi Zsolt szovátai képzőművész következett. Nagyon érdekfeszítő volt Mira Marincaș, a Sapientia EMTE Filmművészet, fotóművészet, média szakának tanárát látni-hallgatni, aki fotókban gondolkodik, illetve a három csíkszeredai képzőművészt – Koter Vilmost, Bartis Elemért és Siklódy Ferencet.

A vendéglátó, a Pulzusnak helyet adó Udvarhelyet Berze Imre és Zsombori Béla szobrászok, illetve Gidó Szende Melinda textilművész képviselik. Az aktív alkotómunkát, az előadások izgalmait egy szombati oroszhegyi kirándulás alkalmával pihenték ki a művészek, ahol megnéztük a falu látványosságait, tegnap pedig Sepsiszentgyörgyre utaztak, az Erdélyi Művészeti Központot keresték fel, ahol az iráni kortárs művészet természetben megnyilvánuló törekvéseit tekintették meg, 28 iráni művész munkáján keresztül. Nem véletlenül, hiszen a természetművészet az idei tábor mindenik alkotójához igen-igen közel áll.

A művésztelep utolsó mozzanata csütörtökön este 6 órától lesz a szervező Haáz Rezső Múzeum Képtárában, ahol lehull a „titokról” a lepel, a nagyközönség, az érdeklődők megismerhetik a Pulzuson résztvevő művészeket és a 10 nap alatt készült alkotásokat, melyek a Haáz Rezső Múzeum Képtárának gyűjteményét fogják gyarapítani.

Az idei művésztelep szervezője: Haáz Rezső Múzeum.

Főtámogatók: Hargita Megye TanácsaSzékelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

Támogatók: Communitas AlapítványMerkúr ÁruházG. CaféExa Trade kft. és Amigo & Intercost kft.

Kovács Árpád, művészettörténész

810szekelyudvarhelyi-muzeum-353  811szekelyudvarhelyi-muzeum-353  812szekelyudvarhelyi-muzeum-353 
813szekelyudvarhelyi-muzeum-353  814szekelyudvarhelyi-muzeum-353  815szekelyudvarhelyi-muzeum-353