IN MEMORIAM Gyárfás Jenő

2018. august 18 – octombrie 28.

Pictorul Jenő Gyárfás s-a născut la Sfântu Gheorghe pe 6 aprilie 1857.
După terminarea studiilor elementare şi gimnaziale, s-a înscris la Şcoala de Desen Artistic din Budapesta (Mintarajztanoda), unde a obţinut diploma de absolvire, fiind elevul lui Bertalan Székely. Începând cu 1877 a fost student la Academia de Arte Frumoase din Viena, ale cărei cursuri le-a absolvit în 1880. Aici, i-au fost profesori Sándor Wagner, Wilhelm von Diez şi Gabriel Max.

Primele lucrări majore le-a pictat încă din timpul studenţiei. Dintre acestea, tabloul intitulat Primul dinte a obţinut un succes internaţional la saloanele de la Viena şi Bruxelles. Portretul lui Karlovszky Bertalan, pictat în 1880, este o capodoperă a portretisticii ungare. Compoziţia intitulată Tetemrehívás (Mărturia sângelui), care este recunoscută ca fiind lucrarea sa cea mai importantă, a fost creată în 1881, după balada omonimă a lui János Arany. Actualmente, pânza se află în custodia Galeriei Naţionale Ungare.

Întors din călătoria de studii efectuată în Italia, în 1882, Gyárfás se stabileşte definitiv în oraşul său natal. În acelaşi an pictează compoziţia sa istorică intitulată Regele Matei îl expulzează pe episcopul de Otranto. De-a lungul anilor 1880 şi ’90, pe lângă numeroase comenzi de portrete oficiale, pictează şi alte compoziţii cu teme istorice sau de gen, ca de exemplu: Jurământul regelui Ladislau al V-lea, executată la comanda judeţului Timiş, respectiv pânzele de mari dimensiuni, intitulate Tăierea porcului sau Moartea lui Gábor Áron. La această din urmă operă a lucrat până la sfârşitul vieţii sale. Jenő Gyárfás a murit pe 13 decembrie 1925.

Lucrările cele mai semnificative ale lui Gyárfás sunt binecunoscute în rândul publicului, de aceea, cu ocazia expoziţiei sunt prezentate lucrări necunoscute sau doar puţin cunoscute până acum, studii şi schiţe pregătitoare pentru marile compoziţii, peisaje de mici dimensiuni, naturi moarte care au fost restaurate în ultimii ani. Toate aceste piese sunt „piese de atelier” remarcabile ale operei unuia dintre cei mai importanţi creatori ai picturii ungare.