SIMPLICISSIMUS – Szepessy Béla grafikai kiállítása – Haáz Rezső Múzeum Képtára 2015. október 15 –25.

SIMPLICISSIMUS
– Szepessy Béla grafikai kiállítása –
Haáz Rezső Múzeum Képtára
2015. október 15 –25.


Miért érdemes eljönni Szepessy Béla nyíregyházi grafikusművész kiállításának megnyitójára és katalógusának bemutatójára? Mert alkalmunk lesz személyesen is találkozni egy olyan magyar grafikussal és eredeti munkáival, aki nem csak egy jó kedélyű, szerethető művész és tanáregyéniség, de egyben az egyik legtudósabb ismerője és legigényesebb művelője a hagyományos grafikai technikák lehető legszélesebb skálájának, de ezek mellett szakértője a grafikai eljárások mai, azaz a legújabb digitális technikáknak is. Határozott és meggyőző érvei vannak amellett, hogy egy olyan műfajban, mint a képgrafika, jól megférhetnek egymás mellett a legújabb digitális képalkotási módszerek a legtradicionálisabb eljárásokkal is.  A tollrajz, a fa és a linómetszet biztos kezű virtuózának grafikai lapjain olyan képi látásmódokat fedezhetünk fel, amelyek egyrészt a maguk minuciózusságukkal és direkt érzékiségükkel visszaröpítenek a művészettörténet korai korszakaiba, a könyvnyomtatás hőskorába, azokba az időkbe, amikor egy-egy metszet nemcsak művészi üzeneteket hordozott, de kulcsfontosságú információkat közvetített. Tudományos ismereteket dokumentált, de sokszor ismereterjesztő hivatást is betöltött. Esetenként országrészek és birtokok megszerzését célzó dinasztikus kapcsolatokat építő hatalmasok szerelmi-házassági szálainak összefércelésében is segített. Tulajdonképpen helyettesített számos olyan funkciót, amelyet ma pillanatok alatt előállítható és ugyanabban a pillanatban a világ másik végébe közvetíthető digitális kép szerepe tölt be. Ugyanakkor Szepessy grafikáin – tulajdonképpen zavarba ejtően elevenen – jelen vannak annak a magából kifordult világnak a látomásszerű lenyomatai, amely a reklámok képi agressziójának sebhelyeit hordozzák. Alkotásai a klónozott képek szenvtelenségével és a mindenkor és mindenhol idézhető nagyságaink és szentségeink kiszolgáltatottságával terheltek, ezzel talán történelmünk és kultúránk kisajátíthatóságának veszélyére figyelmeztetnek.   

Szepessy Béla grafikus, a Nyíregyházi Főiskola Vizuális Kultúra Intézetének igazgatója, számos díj birtokosa, több száz tanítvány mestere, aki többször járt Erdélyben és jól ismert Székelyudvarhelyen is. Az udvarhelyiek először 2002-ben egy csoportos kiállítás keretében láthatták munkáit, majd 2009-ben egyéni kiállítással is bemutatkozott városunkban. A mostani, október 15-én, csütörtökön délután 5 órakor a Haáz Rezső Múzeumban nyíló kiállításán az elmúlt évtizedekben készült alkotásait mutatja be.

SIMPLICISSIMUS című kiállításának címét H. J. Ch. von Grimmelshausen Der abenteuerliche Simplicissimus Teutsch című könyvéből kölcsönözte. A névadó irodalmi mű útleírás, de nem csupán szó szerint értendő utazás. A történet főszereplője a harmincéves háború idején fél Európát bebarangolta, ezerféle kalandba keveredett, megjárta az élet legszörnyűbb mélységeit és emberismeret tekintetében is kitűnő iskolán ment át. A művész az itt kiállított grafikáival maga is képzeletbeli utazásra hívja a művészetkedvelőket. A kiállítást kísérő GRAFIKÁK című katalógus a grafikusművész munkásságát más-más témák köré szervezve mutatja be, olyan fejezetekre bontva, mint: Simplicissimus, Kereszt-utak, Regő-rejtem, Históriás Ének valamint a Caprichios azaz Ötletek.  A kiadvány Antall István nemrég elhunyt kulturális újságíró, szerkesztő-riporter útmutatásai és cikkei alapján készült és egyfajta betekintést ad Szepessy Béla grafikai világába, többek között a történelmünkkel, a kereszténységgel, de a varázslással, mágiával, és a sámánizmussal is kapcsolatos alkotásain keresztül.  Antall István közvetlen szavai jó ajánlók a művész és az ember Szepessy Bélához, aki: „Falusi tanítónak tenyérbemászóan városi. Vidékinek eléggé fővárosi. Kelet-európainak túlságosan nyugati, provinciálisnak - munkái és tájékozottsága okán- magabiztosan világpolgár. Pályakezdőnek már érett. Kísérletezőnek viszont egészségesen konzervatív...” és akit az udvarhelyi közönség előtt, október 15-én, csütörtökön délután 5 órakor, a Haáz Rezső Múzeumban nyíló kiállítása és katalógusának bemutatása alkalmából barátja és művésztársa, a szovátai Siklódi Zsolt fog szóra bírni.

Vécsi Nagy Zoltán, művészettörténész