Soldățeii lui Kádár

Joacă și putere

Perioada de vizitare: 22 iunie – 17 septembrie 2023.

Pe de o parte, această expoziție oferă o imagine de ansamblu a istoriei „mondiale” de câteva decenii a unui tip de jucărie, soldățelul de plastic, pe de altă parte, prezintă o perspectivă aparte asupra istoriei contemporane, la care vizitatorii cu greu s-ar gândi atunci când țin în mână o figurină de 5-6 cm.
În secolul XX, această jucărie a reprezentat un instrument de socializare pentru parcurgerea drumului spre rolurile masculine tradiționale, iar apariția materialelor plastice ieftine a pus la dispoziția maselor experiențe care înainte erau accesibile doar pentru cei puțini.
În această perioadă, lumea jucăriilor și imaginarul adulților se schimbau mult lent decât în prezent, erau mult mai strâns legate de trecut și mult mai puțin divergente față de cele ale copiilor. Cu alte cuvinte, cultura de masă era mult mai unitară decât în prezent: adulții și copiii au susținut aceiași eroi la cinema sau în fața televizorului timp de aproape un secol.
Nu în ultimul rând, datorită poziției unice a Ungariei în sistemul politic mondial al vremii, aceste jucării au indicat în mod clar și faptul că ungurii avea convingerea că țara lor aparține jumătății vestice a Europei, indiferent de ceea ce dictează interesele marilor puteri și opresiunea politică.