A Székelytámadt vár története képekben

(Tompa László u. 12. Sz.)
(2017. május 26. –)

A Kulturális Örökség Napja alkalmából a Székelytámadt Vár udvarán kiállításmegnyitóra került sor. Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a Haáz Rezső Múzeum, az Eötvös József Szakközépiskola, a Székelyföldi Legendárium és Kováts Fényképészet szerencsés együttműködése nyomán egy szabadtéri (panós) kiállítást tárunk az érdeklődők elé.
A szabadtéri kiállítás bárki számára elérhető, csak be kell sétálni a vár udvarára, s egy időutazást tenni a Csonkavár történetébe, hiszen a legrégebbi alaprajzok, legelső fényképfelvételek, a rendelkezésre álló dokumentum értékű fotók, a főreáliskola életének kibontakozása, s nem utolsósorban a jelenkori hagyományőrző darabont őrségváltásokat felelevenítő képsorok egymás mellett tekinthetők meg.
Ez így együttesen mind a SZÉKELYTÁMADT VÁR TÖRTÉNETE KÉPEKBEN.
A Székelytámadt vár olyan épített öröksége a városközpontnak, amely nem csak a helyi lakosok, de a székely történelem viszonylatában is kimagasló jelentőséggel bír. Az egykoron itt álló udvarházból, a domokos rendi kolostorból, majd négysaroktornyos erődítményből csak Csonkavár maradt ránk. Felbecsülhetetlen a jelenkor generációjának felelősége: dolgozzon a Székelytámadt vár romjainak restaurálásán!

ISMERJE MEG A SZÉKELYTÁMADT VÁR TÖRTÉNETÉT
Az épített örökség megbecsülésében akkor reménykedhetünk igazán, ha a közösség minél több tagjában sikerül tudatosítanunk a birtokolt értékek történelmi jelentőségét. Ezt szolgálja a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány támogatásával készített ismeretterjesztő kisfilm is.

A Székelytámadt vár a mi várunk! Mindenkié, aki a székelység történelmi lenyomataként tekint rá. Minden segítő kézre és szóra szükség van, akár azáltal is, hogy elmondja véleményét. Kérjük, töltse ki a KÉRDŐÍVET