SZÉKELYUDVARHELYI KÉP-TÁR

Válogatás a Haáz Rezső Múzeum Képtárának anyagából a hajdúdorogi Görög Demeter Művelődési Házban

Udvarhelyszék tárgyi- és szellemi hagyatékát gyűjtő, feldolgozó és közszemlére bocsátó intézményként jellemezhető Haáz Rezső Múzeum gyűjteményi történetét a 18. század második felétől követhetjük nyomon, így egyike Erdély legrégibb hasonló muzeális jellegű gyűjteményeinek.

A képzőművészeti gyűjtemény alapját a helyi kulturális intézményekben fellelhető műtárgyak, valamint az egykori Korunk folyóirat keretében működő galéria által adományozott képzőművészeti alkotások teremtették meg. Ma már több mint 1100 mű alkotja a Képtár állományát, amely vásárlás, vagy adományozás útján gyarapodott, az utóbbi évtizedben pedig az intézmény által szervezett PULZUS művésztelep alkotásai révén bővíti állományát. Jellegüket tekintve festmények, grafikák, metszetek, szobrok, kisplasztikák és számos más műfaji besorolásba tartozó művek szerepelnek a leltárkönyvben.

Ha az egyes alkotások keletkezési idejét egy idővonalra vetítjük, akkor a 17. századtól napjainkig terjedő intervallumot kapunk. Ami szembeötlő, hogy a 20. század 60–70-es éveiben készült művek száma a legnagyobb ezen a képzeletbeli szakaszon, mintegy átfogó keresztmetszetét mutatva be a romániai magyar képzőművészet ezen időszakának. Jelen tárlat anyagának válogatásakor részben az is szempont volt, hogy „ízelítőt” nyújtson az erdélyi magyar képzőművészet e periódusából.

A kiállítás összeállításánál egy másik irányelv az volt, hogy a gyűjteményből lehetőleg olyan művészek munkái is a tárlat anyagát képezzék, akik a 20. század erdélyi, magyarországi, esetenként az európai képzőművészet élvonalát erősítették, erősítik.

A tárlat 2019. december 13-ig tekinthető meg (4087 Hajdúdorog, Böszörményi út 5. szám)