TERMÉS 2014

TERMÉS 2014

Székelyudvarhelyi képzőművészek kiállítása

2014. május 21 – július 20.

 

A kiállítás sorozat folytatódik, mondhatnánk lakonikusan a TERMÉS 2014 tárlat kapcsán. A székelyudvarhelyi képzőművészek újra közszemlére teszik munkáikat a Haáz Rezső Múzeum és Képtár látogatói számára, mintegy jelezve azt, hogy a képzőművészeti alkotás folyamata az egykor Küküllő-parti Athénnek is nevezett városban az elmúlt évben is lüktetett, nem állt meg.

Mint eddig, most is, az évente megrendezésre kerülő Termés-kiállítássorozatnak, az a célja, hogy teret, alkalmat és lehetőséget biztosítson a város képzőművészeinek a bemutatkozásra. Ez az alkalom ugyanakkor egyfajta szemle is, amely az elmúlt időszak képzőművészeti termését veszi górcső alá.

Az összkép, amit a 2014-ben bemutatásra kerülő művek mutatnak, színes és változatos. Összevetve a tárlat anyagát az előző években látottakkal megállapítható, hogy az eddigi kiállítók többsége a tőlük megszokott stílusban, modorban készült munkákkal van jelen. Ugyanakkor a fiatalok, az itt először bemutatkozó művészek alkotásai az újdonság erejével hatnak. Mindez egyfajta generációs „elmozdulásra” is utal. A közismert és már „öregeknek” számító képzőművészek mellé, egy közép- és fiatal művészgeneráció kezd felzárkózni, melynek jellemző új formavilága, szemlélet- és látásmódja változatosabbá teszi nemcsak ezt a kiállítást, hanem a város képzőművészeti életét is. Jelenléte azt jelzi, hogy Székelyudvarhelyen szükség van egy olyan új és modern kiállítótérre, galériára, amely a hagyományos és kortárs képzőművészeti kiállítások megrendezésére egyaránt megfelel. Annak ellenére, hogy a Haáz Rezső Múzeum Képtára lehetőségeihez mérten igyekszik orvosolni a fiatal képzőművészek ilyen jellegű gondjait, ez a segítség csak az igények töredékét tudja kielégíteni.

A TERMÉS kiállítás sorozat idei tárlatán 20 képzőművésztől 30 alkotás látható.  Berze Imre, Biró Gábor, Elekes Gyula, Fülöp György, Gidó Szende-Melinda, Jakab András, ifj. Jakab András, Kalló László, Kelemen Albert, Kolumbán-Antal József, Kövecsi Kovács Imre, Kubanek László, Lakatos László, Major Barna, Nagy Péter, Szabó János, Török Bíró Erzsébet, Vass Mária Magdolna, Zavaczki Walter és Zsombori Béla munkái nemes és míves bizonyítékai a város képzőművészeti életének.

Veres Péter