Termés 2016 Székelyudvarhelyi képzőművészek kiállítása

Termés 2016

Székelyudvarhelyi képzőművészek kiállítása
2016. május 5 – július 20.
 

30 képzőművész, 52 alkotás és egy katalógus. Röviden, szárazon, címszavakban ezt mondhatjuk a hatodik Termés kiállításról. Az utóbbi években pedig e tárlatok kapcsán gyakran az is elhangzik: „Ha Termés, akkor már megint eltelt egy esztendő!”

Az éves gyakorisággal megrendezett tárlatok – azon túl, hogy kiállítási, esetenként bemutatkozási lehetőséget biztosítottak számos udvarhelyi képzőművésznek –, mind ismertebbé válnak a szakma és a nagyközönség számára. Hasonlóan az előző tárlatokhoz, a mostani is, összhatásában színes és változatos. A helyi képzőművészeti életnek egy olyan izgalmas keresztmetszetét nyújtja a kiállítás, amit az eklektika diszkrét bája leng körül. Ahány művész annyi kifejezésmód, szemlélet, érzés, álom, de tudjuk, érezzük, esetenként sejtjük, hogy ami közös a kiállító művészekben az az, hogy mind, ezer szállal kötődnek a Küküllő-parti városhoz. Nem is olyan rég a város képzőművészeti életére az atomizált állapot volt jellemző. Az elmúlt hat év során, ebből az állapotból egy óvatos, pozitív irányba történő elmozdulásnak lehettünk a tanúi. Létrejött a művészek között egy olyan, aktív, egyre izmosodó kapcsolatrendszer, amely az egymásra figyelést, a tapasztalatszerzést és a sajátos információátadást hivatott szolgálni. Reméljük, hogy ez a folyamat nem torpan meg.

Fontos fizikai és szellemi hozadéka a Termés tárlatoknak az, hogy a művek által évi rendszerességgel,  „léphetünk be” a kiállítók alkotói világába, ahol megsejthetjük a művészetről, az életről vallott nézeteiket, érzéseiket, elképzeléseiket. Sajátos eszközeikkel ők azok, akik különböző – esetenként általunk is ismert és megtapasztalt – eseményekre, helyzetekre, hangulatokra érzékenyen reagálnak azáltal, hogy vizuális alkotássá formálják érzései(n)ket, benyomásai(n)kat.

Az udvarhelyi közösség szellemi hálójának „szövésében”, ma már a város képzőművészei is jelentős részt vállalnak. Bencze László, Berze Imre, Biró Gábor, Bíró Mihály, Elekes Gyula, Gál Boglárka, Gujuman Uliana, Jakab András, Jakab András (ifj.), Jakab Hunor, Jakab-Gidó Szende-Melinda, Kalló László, Kelemen Albert, Kolumbán-Antal Ilonka, Kolumbán-Antal József, Kovács Bori, Kövecsi Kovács Imre, Lakatos László, Major Barna, Molnos Zoltán, Nagy Péter, Simon Béla, Szabó Csaba, Szabó János, Tamás Borbála, Török Bíró Erzsébet, Török Ferenc, Vass Mária-Magdolna, Zavaczki Walter, Zsombori Béla jelen tárlaton kiállított műveikkel ezt egyértelműen bizonyítják.

 

Veres Péter