Újabb öreg kapuval bővült a szejkefürdői székelykapuk gyűjteménye

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által 2021-ben szervezett FussNeki adománygyűjtő program keretet szolgáltatott a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Alapítvány számára, hogy közösségi összefogásra hívja a népi építészet megmentését támogató városlakókat. A Haáz Rezső Múzeum dolgozóiból és családtagjaikból alkotott 17 fős adománygyűjtő csapat a 17. szejkefürdői székelykapu állítását tűzte ki célul – ezért futott –, ennek megvalósítására gyűjtőt adományokat.

Örömmel tudatjuk, hogy lezárult az értékmentő projektünk, s szakszerűen restaurálva, teljes pompájában megcsodálható Szejkefürdőn – a zetelaki Kolumbán család adományaként – a múzeum tulajdonába került öreg székelykapu.

A székelykapu készítője\faragója küküllőkeményfalvi Benedek Imre. A kapu, korát tekintve kitűnő állapotban van. Felirata a szemöldökfán: AZ ÚRISTEN SEGEDELMÉBŐL ÉPÍTETÉK EZEN KAPUT: GAGYI SÁNDOR: ÉS NEJE MÁTÉ VERONIKA 1884-be június 24 –diKÉN.

A székelykapu eredetileg Zetelakán a Gagyi dombja bal oldalán állt, a 835 számú porta bejáratát díszítette. Állítatója Gagyi Sándor és Máté Veronika. A kapu egykori állítójának lányától vásárolta meg a bennvalót Biró Ferenc 1983-ban. Majd 2004-ben Kolumbán-Antal József átmentette az utókornak, áttelepítve a Székelytanya vendéglő udvarára. Az ingatlan eladását követően ajánlotta fel a Haáz Rezső Múzeum részére. Így került az Orbán Balázs sírjához vezető székelykapuk sorába, miután a restaurálási munkálatokat Domokos Levente szakrestaurátor végezte el.

A FussNeki program keretében begyűjtött támogatások a projekt teljes költségvetésének felét fedezték. A fennmaradó forráshiányt a Haáz Rzeső Múzeum költségvetése által Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosította.

Köszönet minden adományozónak az értékmentő munkában nyújtott segítségért!