Üzenet a frontról

Ferenc tüzér levelei (1914–1918)
2017. október 12. – 2018. január 12.

Kiállításunkon a száz éve zajlott első világháború mindennapjait, a harcmezőkön és a hátországban élő erdélyi emberek életét kívánjuk megidézni, középpontba állítva egy sajátos történeti forrást, a frontról küldött tábori leveleket. A 280, frontról hazaküldött és a családban megőrzött levél és képeslap írója az erdélyi Orbaiszéki Zaboláról származott, a haza védelme iránt elkötelezett tüzér, Pozsony Ferenc (1893-1978) volt.

A tudósítások sajátos nyelvezetükkel lefordítják és személyessé teszik a Nagy Háború hétköznapjait és a cenzúra által engedett módon megörökített csatáit, s a történelem részesévé teszik a levelek címzettjeit. A távol lévő tüzér kérdései, „otthon járó gondolatai”, aggódása nyomán a családtagok életébe is bepillantást nyerhetünk.

A családtörténeti adatok révén nyomon követhetjük azt is, ahogyan a levélíró „elszenvedőből” a nagyvilágra és a szűkebb hazájára figyelő, hazatérve életét alakítani kívánó személyiséggé válik. Mindeközben ő maga és az otthon lévők sok szenvedésen, megpróbáltatások során mennek keresztül. A kiállítással „a nagy verekedés” falusi földműves világrendet is végérvényesen megváltoztató szerepét és hatását tesszük kézzelfoghatóbbá látogatóink számára.