VADVILÁG

VADVILÁG
– természetrajzi kiállítás –
 2015. március 10 – április 26.  

A XIX–XX. századokban különböző gyűjteményekből alakultak ki a természetrajzi és képzőművészeti múzeumok. Ezek voltak a világ legelső múzeumai. Napjainkban – a székelyföldi múzeumokban – ritkábbak az állatvilágot ismertető kiállítások. Gyűjteményeinkben még fellelhetőek preparátumok és kitömött állatok, viszont a kevésbé alkalmas környezet és szakember hiánya miatt ezek jelentősen károsodtak. Továbbá a nagy múltú tanintézményekben maradtak fent biológiai szertárak. Manapság a természetfotók és dokumentumfilmek hozzák számunkra közel a természetet. Képernyőn keresztül szemlélhetjük a körülöttünk lévő világot.

A közel egy hónapja megnyitott VADVILÁG című kiállítás a természet és az állatok szeretetére ösztönöz. A tárlat anyagát helyi vadásztársulatoktól, magángyűjteményekből, helyi természetfotósok munkáiból válogattuk ki. Több mint 40 állatfajt lehet megkülönböztetni, összesen 100 állat látható.

Az első teremben országos díjat nyert szarvas agancs és vaddisznó agyar trófeák kaptak helyet, tárlókban pedig koponyák és egy állati csontváz látható. A második teremben a Kárpát-medencei állatokkal, madarakkal és azok tulajdonságaival, ismerkedhetnek meg a látogatók. A következő teremben pedig az afrikai trófeákat láthatják az érdeklődök.

Újdonságnak számít, hogy az egyéni látogatók örömére rövid, frappáns információkat olvashatók több állatfajtáról, emellett múzeumpedagógiai elemek is beépültek a kiállításban. Ilyenek a bőrsimogató, 3D-s „kukucskáló” szekrények, egy találós kérdésekből álló tábla és egy nyomozó asztal.

A kiállítás célja, hogy megismertesse a látogatókkal a körülöttünk élő állatvilágot és megtanítson bennünket a természet szeretetére, tiszteletére és megóvására. Eddig, több mint 2000 látogatót vonzott. Az Oktatási Minisztérium által meghirdetett „Tudj többet, légy jobb” című program keretében is rengeteg érdeklődött várunk.

A kiállítás záró momentumaként az utolsó napon hétfőn (április. 13-án) du. 18:00-tól az érdeklődők megtekinthetnek egy dokumentumfilmet, amelyet Moraru Norbert, székelyudvarhelyi természetfotós mutat be először a nagyközönségnek. A Kis kamerák, nagy vadak című természetfilm különleges eszközök segítségével mutatja be a vadon élővilágát. A nézők az eddigiektől eltérő, soha nem látott szemszögből láthatják a vadvilágot, megismerhetik a vadak életmódját, viselkedését emberi beavatkozás nélkül. A film számtalan ritka vadat mutat be: hiúzt, farkast, parlagi sast, aranysakált és Európa legnagyobb ragadozóját, a barna medvét. Jelen film egészen friss produktum, ezért kérjük, aki teheti jöjjön el a Haáz Rezső Múzeumba egy kis filmvetítésre.

 

Szappanyos Tünde, a kiállítás kurátora