Van három perced a Székelytámadt várra?

Van három perced a Székelytámadt várra? 

A hajdani Székelytámadt vár a XV. század óta központi helyet foglalt el a város történelmében, a városközpont olyan épített örökségeként, amely nem csak a helyi lakosság, hanem a székely történelem viszonylatában is kimagasló jelentőséggel bír. Az egykoron itt álló udvarházból, a domonkos rendi kolostorból, a négy saroktornyos erődítményből mára már csak a várfalak és a bástyák állnak, de a helyenként romos falszakaszok letűnt korok történelmi tanúságaként, régmúlt idők hangulatát idézik. A vár már nevében is emléket állít, a székely helytállás, szabadságvágy és töretlenség emlékét jeleníti meg. Évszázadok során szítottak már lázadást ellene, mellette és érte, lángba borították és ő is tűzbe hozott sokakat.

A Hargita megyei műemlékek hivatalos jegyzékében a HR-II-m-A-12918
kódszámmal szereplő Székelytámadt vár része volt a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium 2010-es Nemzeti Restaurálási Programjának.

2013 decemberében Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala pályázatot nyújtott be az Amerikai Egyesült Államok bukaresti Nagykövetségéhez a Székelytámadt vár falainak a megóvására és megszilárdítására.

A 2014-es év kezdetén a Kulturális Minisztérium közreműködésével megjelent az EGT és Norvég Alap új kiírása a természeti és épített örökség megőrzésére és új élettel való betöltésére, amelyre április 3-án a város benyújtotta a „Helyi közösség fejlesztése a Székelytámadt vár romjainak helyreállítása és revitalizációja által” című pályázatot.

Székelyudvarhely Megyei Jogú Város újabb pályázatot készít, amelyet a 2014–2020 Regionális Operatív Program 5. számú főtengelyén, az 5.1 számú „A nemzeti természeti és kulturális örökség megőrzése, védelme, népszerűsítése és fejlesztése” intézkedés keretében szeretne benyújtani a Székelytámadt vár romjainak megerősítésére, restaurálására, valamint az így kialakított történelmi tér élettel való megtöltésé céljából.

A Haáz Rezső Múzeum közreműködésével készül el az a marketingterv, amely az elkövetkező öt évre biztosítaná, hogy a felújított vár területén minőségi és a teljes közösséget érintő, érdeklő, megmozgató rendezvények, programok, előadások kapjanak helyet.

A Székelytámadt vár nemcsak régi kövek halmaza. Ha újraépül a leomlott bástya, attól még nem kel életre a régi rom. Ahhoz, hogy a vár újra jelen legyen Székelyudvarhely és lakói szívében, ahhoz a programok, közösséget mozgató, összegyűjtő rendezvények mellett szükség van a városlakók összefogására.

Ennek érdekében kérjük és hívjuk a székelyudvarhelyieket, hogy egy kérdőív kitöltésével, valamint véleményeik, észrevételeik, meglátásaik elküldésével támogassák közös ügyünket.

A kérdőív a https://hrmuzeum.typeform.com/to/EFDZYp link-en érhető el, a véleményeket és észrevételeket pedig a következő címre küldhetik: szekelytamadtvar@varoshaza.ro.

Szánjon három percet a Székelytámadt várra, s töltse ki a kérdőívet!