VARIÁCIÓK HAT LÁBRA

VARIÁCIÓK HAT LÁBRA

Magyar Természettudományi Múzeum vendégkiállítása

2014. február 14 - május 5.

Hat lába van és kitinpáncélja, mi az? Aki erre az egyszerű találós kérdésre nem tudja a választ, annak mindenképpen érdemes ellátogatnia a Haáz Rezső Múzeumba február 14 és május 5 között. Aki viszont nyomban tudna felelni rá, annak is hasznos és szórakoztató kirándulást jelent a Variációk hat lábra című kiállítás, amely február 13-án, nyílt meg a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban.

 

A földi állatvilág fajainak háromnegyedét a ma ismert rovarok teszik ki. Senki nem tudja még mennyi ismeretlen rovarfaj él a Földön. Nemcsak sokan vannak, de sokfélék is. A kiállítás a szó szoros értelmében szedi ízekre az ízeltlábúakat. Különböző rovarfajok kalauzolják végig a látogatókat az ízeltlábúak rendszertanának kusza hálózatán. Több százszorosra felnagyított rovar-makettek, interaktív modellek segítségével tárul fel a látogató előtt a titokzatos miniatűr birodalom. Eközben az egyes fajokhoz fűződő legendákat és kultúrtörténeti érdekességeket is megismerheti a látogató.

A rovarok– a tenger mélyét kivéve– mindenütt előfordulnak, ahol állati élet egyáltalán lehetséges. Bár nagyon régóta élnek a Földön, különleges testfelépítésüknek és élettani megoldásaiknak köszönhetően állandó megújulásra képesek. A földi élővilág legtöbb tagja - köztük az ember is - ma nem létezne rovarok nélkül.

A „változatosság gyönyörködtet" kifejezés a rovarvilágban nagyon is találónak hangzik. Mert sokféleségük végtelennek tetszik, a „természet kreativitása" pedig ennél az állatcsoportnál hatványozottan megfigyelhető. Habár az emberek gyakran a kártevő, a gusztustalan vagy az undorító jelzőkkel illetik a rovarokat, valójában inkább csodálatra méltóak. Így a kiállítás egyúttal egy izgalmas utazás is egy olyan birodalomba, amelynek lakói sokunk számára ismeretlenek, és éppen ezért sok érdekes meglepetést tartogathatnak.