VéRrel írt történelem

– városháza pincéje –
2018. október 23. – november 13.

Egyedülálló, VéRrel írt történelem című kiállítással idézzük meg az 1956-os forradalom emlékét. A rendezvény különlegességét az alternatív kiállítási helyszín is jelzi – a városháza pincéje –, ahol a látogatók testközelből élhetik át a forradalom legfontosabb pillanatait: VR- szemüveget felvéve 360 fokban tapasztalhatják meg az 1956-os forradalom és szabadságharc sorsfordító pillanatait, szívszorító vagy örömteli eseményeit. Eddig csak elképzelhettük, milyen drámai, félelmetes vagy éppen felemelő lehetett egy ’56-os utcai harc, egy életre szóló búcsúzás, a bajtársak eltemetése, vagy egy vallatás – a virtuális valóság segítségével most azonban mindez a „valóságban” is tapasztalhatóvá válik.
A különleges élményt biztosító modern technológia eredetileg az Egy akaraton 1956–2016 című kiállítás része volt, amely 2016-ban volt látható a Terror Háza Múzeumban. A kiállítás Schmidt Mária főigazgató és Tallai Gábor programigazgató koncepciója nyomán készült. Az élethű, 360 fokban megtekinthető jelenetekért, a lebilincselő látványvilágért Pálfi György rendező felelt. A filmekben pedig olyan ismert színművészek tűnnek fel, mint Trill Zsolt, vagy éppen Száraz Dénes.
A székelyudvarhelyi kiállítás a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Terror Háza Múzeum hozzájárulásával, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város támogatásával valósítja meg a Haáz Rezső Múzeum.

Projektfelelős: dr. SIMON Mária Tímea, történész-irodavezető
Szakmai irányító: SZÁSZ Hunor, történész-muzeológus
Látványtervező: BARÓTI Hunor, designer
Az eredeti tárgyakat kölcsönözte: BENKŐ József történész-magángyűjtő